Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Δενδροκαλλιεργητών Κεντροδυτικής Μακεδονίας: "Ψίχουλα τα ποσά του De minimis"

Από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Δενδροκαλλιεργητών Κεντροδυτικής Μακεδονίας ανακοινώθηκαν τα εξήςε: "Το 2014 με τον πόλεμο της Ουκρανίας και μετέπειτα με την επιβολή του εμπάργκο της Ρωσίας προς τα αγροτικά προϊόντα που προέρχονταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε ένα ντόμινο εξελίξεων που είχε σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση των τιμών στο επιτραπέζιο ροδάκινο και νεκταρίνι.

Σαν να μην έφταναν αυτά τα δύσκολα μέτρα που επιβλήθηκαν πάνω σε ένα προϊόν εξαγωγικό που στήριζε την αγροτική οικονομία πέντε νομών ήρθε και η κλιματική αλλαγή για να κάνει ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα. Να επισημάνουμε ότι η χώρα μας επλήγη πολύ περισσότερο από κάθε Ευρωπαϊκή χώρα από το εμπάργκο της Ρωσίας σε ροδάκινα και νεκταρίνια διότι το 80% των εξαγωγών της χώρας απευθυνόταν στη Ρωσική αγορά. 

Εμείς σαν Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Δενδροκαλλιεργητών Κεντροδυτικής Μακεδονίας από τότε είχαμε επισημάνει την ανάγκη στήριξης της  καλλιέργειας από την Πολιτεία για τον πολύ απλό λόγο ότι έπρεπε να στηριχθούν όλες αυτές οι χιλιάδες οικογένειες πού ζούσαν και ζουν από την καλλιέργεια του ροδάκινου.

Το 2015 η τότε κυβέρνηση στήριξε με ένα αξιοπρεπές de minimis όλους εμάς τους παραγωγούς.

Τα προβλήματα όμως για το πολύπαθο ροδάκινο και νεκταρίνι συνεχίστηκαν και επιδεινώθηκαν τις επόμενες χρονιές (2017-18) λόγω της κλιματικής αλλαγής με άκαιρες βροχοπτώσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή της παραγωγής.

Μετά την άρνηση του ασφαλιστικού μας φορέα να καλύψει τις ζημιές ήρθε η τότε κυβέρνηση και αποζημίωσε με 120€ και 60€  τα νεκταρίνια και 100€ και 50€ τα ροδάκινα με την διαδικασία de minimis, φυσικά δεν μπορούμε να πούμε ότι καλύφθηκε η ζημιά που είχαμε υποστεί από τις βροχοπτώσεις.

Ερχόμαστε τώρα στο καταστροφικό έτος 2019 που από την άνοιξη κιόλας φάνηκε ότι το κακό θα συνεχιστεί.

Είχαμε δώδεκα χαλαζοπτώσεις στην κεντρική Μακεδονία και σαν να μην έφτανε αυτό η πορεία των τιμών πωλήσεων κατέρρευσε.

Σε συσκέψεις που συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε στήριξη για το ροδάκινο και νεκταρίνι από την κυβέρνηση.

Στις συναντήσεις αυτές καλλιεργήθηκε ένα κλίμα από τη μεριά των κυβερνητικών βουλευτών  για μια αποζημίωση που θα βοηθούσε εμάς και τις οικογένειές μας να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε από την δεινή οικονομική θέση που βρισκόμασταν.

Χθες λοιπόν ανακοινώθηκε από τους βουλευτές ότι τα ποσά που θα μοιραστούν στους παραγωγούς είναι 70€ το στρέμμα στα ροδάκινα και 50€ το στρέμμα στα νεκταρίνια. Αν νομίζουν εκεί στο ΥΠΑΑΤ ότι αυτό λέγεται στήριξη των προϊόντων εμείς λέμε ότι αυτά τα ποσά ειναι ψίχουλα και χρησιμοποιούμε τα λόγια τους (για τα προηγούμενα de minimis που δόθηκαν).

Κύριοι ο κόμπος ήρθε στο χτένι πρέπει εδώ και τώρα να παρθούν εκείνα τα μέτρα που θα δώσουν μέλλον στην καλλιέργεια μας και πνοή για τον τόπο μας, για το λόγο αυτό έχουμε ήδη καταθέσει τις προτάσεις μας, για την εξυγίανση της ροδακινοκαλλιέργειας.

Καλές γιορτές και υγεία".