Καρασαρλίδου: Ακτινίδια, στηρίζουμε το προϊόν με άνοιγμα νέων αγορών, με οργάνωση και με νέες επενδύσεις

Από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου ανακοινώθηκαν τα εξής: "Η σημαντική αύξηση των φυτεύσεων ακτινιδίων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, κατατάσσει την χώρα στην τρίτη θέση διεθνώς, μετά την Νέα Ζηλανδία και την Ιταλία. Η αναμενόμενη λοιπόν παραγωγή προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά, γεγονός που κινητοποίησε την Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τον όγκο των ποσοτήτων που θα παραχθούν και να στηρίξει το δυναμικό αυτό προϊόν με μία σειρά ενεργειών.

1) Άνοιγμα νέων αγορών

Ένα χρόνιο αίτημα των συνεταιρισμών που εμπορεύονται ακτινίδια ικανοποιείται. Σημαντική εξέλιξη κατόπιν αιτήματός μας, για την προώθηση του ακτινιδίου σε νέες αγορές αποτελεί το άνοιγμα της Αργεντίνικης αγοράς των 45 εκατομ. κατοίκων, αφού έχουν υπογραφεί τα σχετικά Πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αργεντινής και αναμένεται σε λίγες μέρες η δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων. Παράλληλα έχει αποσταλεί και έχει παραληφθεί από το Υπουργείο Γεωργίας της Βραζιλίας, το αίτημα για την αξιολόγηση του φακέλου με τον οποίο θα εγκριθούν τα σχετικά πρωτόκολλα για το άνοιγμα στα ακτινίδια και της Βραζιλιάνικης αγοράς, μιας αγοράς που υπερβαίνει τα 180 εκατομμύρια κατοίκους.

2) Αύξηση χρηματοδότησης για νέες επενδύσεις

Παράλληλα έγινε δεκτό το αίτημα μας από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και έχει αποφασιστεί η αύξηση των αρχικών κονδυλίων του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Μέτρου 4, που αφορά τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών φορέων Συνεταιριστικών και Ιδιωτικών, έτσι ώστε να ενταχθούν περισσότερες επενδύσεις, να δημιουργηθούν πρόσθετοι ψυκτικοί χώροι και να μπορούν να αποθηκευτούν μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντος.

3) Διεπαγγελματική Ακτινιδίου

Προχωρά επίσης η υπογραφή της νέας Υπουργικής Απόφασης για την ίδρυση και λειτουργία των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων σε νέα βάση έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το οργανωτικό θεσμικό πλαίσιο που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των μελλοντικών προβλημάτων του νέου μεγάλου Εθνικού αγροτικού προϊόντος του ακτινιδίου.

4) Ρύθμιση θεμάτων εμπορίας και διακίνησης ακτινιδίου

Τον περασμένο Σεπτέμβριο με την επίσκεψη στη Βέροια του Γ. Γραμ. Αγροτικής κ. Νίκου Αντώνογλου σηματοδοτήθηκε η έναρξη σε δημόσια διαβούλευση της Υ.Α. για ρύθμιση θεμάτων εμπορίας και διακίνησης ακτινιδίου με συμμετοχή φορέων και οργανώσεων παραγωγών και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο με την υπογραφή από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη της σχετικής υπουργική απόφαση.

Με την απόφαση εξειδικεύονται οι ποιοτικές προδιαγραφές για όλα τα στάδια διακίνησης και εμπορίας, με έμφαση στις ελάχιστες απαιτήσεις ωρίμασης των ακτινιδίων.

Η Ημαθία μία περιοχή με μεγάλη παράδοση στην παραγωγή του προϊόντος, με την δική μας στήριξη και την στενή μας συνεργασία με τις Οργανώσεις, θα ανοίξει νέους δρόμους και θα δώσει νέες δυνατότητες και προοπτικές στην καλλιέργεια του ακτινιδίου και στα εισοδήματα των αγροτών".