Ομιλία με θέα την νέα ΚΑΠ πραγματοποιήθηκε στο Μακροχώρι (φωτογραφίες)

Ομιλία με θέμα «Η ΚΑΠ μετά το 2020: Προκλήσεις & Ευκαιρίες» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου, στην κατάμεστη αίθουσα των εγκαταστάσεων Διεπαγγελματικής Πυρηνόκαρπων (Πρώην ΕΑΣ Βέροιας).

Την εκδήλωση διοργάνωσε η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας με σκοπό να ενημερώσει τον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας για τη νέα ΚΑΠ που θα ισχύει μετά το 2020.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Χρήστος Γιαννακάκης, λέγοντας «η εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια της προσπάθειας να περάσει στον αγροτικό κόσμο η πληροφορία του τι ετοιμάζεται με την αναθεώρηση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής η οποία θα ισχύσει μετά το 2020, και στην οποία έχουμε ακόμη τα περιθώρια να κάνουμε τις δικές μας, τις ελληνικές προτάσεις, για να μπορέσουμε να κατευθύνουμε την όποια εξέλιξη προς το συμφέρον της δικής μας, ελληνικής γεωργίας… Οι προτάσεις των αγροτών θα καταγραφούν και θα προωθηθούν στην αντίστοιχη επιτροπή που έχει συσταθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπάρξει μείωση των κονδυλίων που θα πηγαίνει στην ΚΑΠ. Η εκτίμηση είναι ότι για τον πυλώνα Ι θα υπάρξει μείωση 5% ενώ για τον πυλώνα ΙΙ μείωση της τάξεως του 15%. Η αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ θα είναι σε μία τελείως διαφορετική βάση, απ’ ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Η εθνική στρατηγική θα έχει κυρίαρχο ρόλο και η διαμόρφωση ενός εθνικού προγράμματος και βέβαια η νέα ΚΑΠ δεν θα έχει κυρίως ως στόχο τη συμμόρφωση με τους κοινοτικούς κανονισμούς αλλά θα έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα και βιωσιμότητα της αγροτικής εκμετάλλευσης. Κάνοντας χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, των καινοτομιών που υπάρχουν στον αγροτικό τομέα θα κατευθυνθεί στην πορείας αύξησης της παραγωγής, της μείωσης του κόστους παραγωγής για να μπορέσουν ως εμπορικά, αγροτικά προϊόντα να αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό, που είναι έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα λοιπόν, η μείωση των ευρώ που θα πάνε και στα δικαιώματα και στον πυλώνα ΙΙ, που είναι η ανάπτυξη, και η αύξηση της παραγωγικότητας και η μείωση του κόστους, θα είναι οι δύο άξονες που θα επηρεάσουν την αναθεωρημένη πολιτική. Βέβαια υπάρχουν διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα, διαφορετικές προτάσεις. Η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες που κάνει τις προτάσεις της. Προλαβαίνουμε όμως να είμαστε παρόντες στις τελικές διαπραγματεύσεις. Έχουμε ως χώρα προσδιορίσει τους τομείς και τα προϊόντα που πρέπει να δώσουμε μία κυρίαρχη προτεραιότητα, είναι φυσικά τα φρούτα, η χώρα μας υπερτερεί σε αυτόν τον τομέα, το βαμβάκι, η φέτα, η αιγοπροβατοτροφεία και γενικώς η κτηνοτροφία, η ελιά και το λάδι. Η νέα ΚΑΠ θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις δικές μας ανάγκες, θα πρέπει να ξεκινάει από την παραγωγή, στο χωράφι και να φτάνει στον τελικό προορισμό που είναι η εξαγωγή και τοποθέτηση στο ράφι. Ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός ο οποίος θα συμβάλει με βάση το εθνικό πλαίσιο στρατηγικής κι όχι το κοινοτικό, στην κατεύθυνση που εμείς θέλουμε».

Εισηγητής της εκδήλωσης ήταν ο Δημήτρης Καπνιάς, Διευθυντής Έργου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, συνεργάτριας εταιρείας της Κοινοπραξίας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η ΚΑΠ μετά το 2020: Προκλήσεις & Ευκαιρίες».

«Η νέα ΚΑΠ έχει προκλήσεις, έχει ευκαιρίες, αλλά έχει και κινδύνους. Η νέα ΚΑΠ φέρνει την κάθε χώρα στο κέντρο των αποφάσεων. Την ευθύνη και την συνευθύνη για το ποια ΚΑΠ θα φτιάξουμε την επόμενη περίοδο, την έχουμε όλοι μας, όσοι είμαστε στον χώρο.

Πρώτα είναι ο προϋπολογισμός κι έπειτα η εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων.

Τα βασικά στοιχεία για τη νέα ΚΑΠ είναι:

-αυξημένη επικουρικότητα

-νέο μοντέλο διακυβέρνησης

-ενίσχυση παρεμβάσεων για το κλίμα και το περιβάλλον

-ενίσχυση ανταγωνιστικότητας. Εισαγωγή νέων τεχνολογιών στο χωράφι

Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο

Σημαντικοί ορισμοί (ποιοι είναι πραγματικοί αγρότες, ποιος είναι ο νέος γεωργός, που πάνε οι επιδοτήσεις, που μοιράζονται σήμερα τα δικαιώματα κ.α.)

Τι προβλέπει η νέα ΚΑΠ;

Εργαλειοθήκη παρεμβάσεων: βασική εισοδηματική στήριξη, αιρεσιμότητα και νέο πρασίνισμα)

Η ψηφιοποίηση στο επίκεντρο. Τι ρόλο παίζει η τεχνολογία στην διαχείριση επιδοτήσεων.

Η τεχνολογία στην παραγωγική διαδικασία.

Το νέο μοντέλο παραγωγής (επιστήμη – τεχνολογία – παρεμβάσεις – υπηρεσίες συμβούλων – αγρότες/παραγωγή)» είναι κάποια από τα θέματα που ανέπτυξε ο κ. Καπνιάς.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της ομιλίας κι απάντησε σε απορίες των αγροτών.

Σε μια προσπάθεια αλληλεπίδρασης, οι παρευρισκόμενοι απάντησαν σε διάφορα ερωτήματα σε τάμπλετ που υπήρχαν στον χώρο. Αυτά τα στοιχεία στάθηκαν οι αφορμή για συζήτηση στο τέλος της ομιλίας.