Logo

Σάπισαν στα δέντρα νεκταρίνια και ροδάκινα στην Ημαθία

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στα ροδάκινα, επιτραπέζια και συμπύρηνα,, καθώς οι επίμονες βροχοπτώσεις της περασμένης εβδομάδας έχουν οδηγήσει σε έκρηξη προσβολής των ώριμων καρπών από τη μονίλια.

Σαπισμένα ροδάκινα αλλά και νεκταρίνια, αντικρίζουν στις φυτείες τους τόσο πάνω στα δέντρα, όσο και κάτω στη γη, οι παραγωγοί της Ημαθίας και της Πέλλας, οι οποίοι ξαναζούν αυτές τις μέρες τον περσινό υδάτινο εφιάλτη, για τον οποίο ακόμη περιμένουν να αποζημιωθούν.

Οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις, με χαμηλές θερμοκρασίες, για σχεδόν μια εβδομάδα στην ευρύτερη περιοχή, έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά, η οποία σε πολλές περιπτώσεις, όπως μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, εκτιμάται ότι ξεπερνάει το 60%-70% των ποικιλιών που βρίσκονται στα δέντρα.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους αγοραστές να αποφεύγουν την παραλαβή επιτραπέζιων ροδάκινων από τις πεδινές περιοχές Ημαθίας και Πέλλας, αναζητώντας ήδη προϊόν από τα ορεινά, όπου, τα δένδρα και οι καρποί βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των τιμών παραγωγού, εκεί όπου η εικόνα της παραγωγής, είτε λόγω οψιμότητας είτε λόγω καλύτερης καλλιεργητικής φροντίδας (συστηματικοί και έγκαιροι ψεκασμοί) παραμένει σε υψηλά ποιοτικά επίπεδα.

Θέμα ανακύπτει και με τα συμπύρηνα ροδάκινα, η παραγωγή των οποίων αναμένεται μειωμένη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις της μεταποιητικής βιομηχανίας, κάτι που θα επηρεάσει στην πορεία και την τιμολογιακή της πολιτική. Σημειωτέον ότι οι παραλαβές από τα εργοστάσια παραγωγής κομπόστας έχει ήδη ξεκινήσει, με την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος να κάνει ότι μπορεί για να κρατήσει την τιμή παραγωγού κάτω από τα 25 λεπτά το κιλό.

Πηγή: http://www.agronews.gr 

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb