Logo

Η τιμή στα καλής ποιότητας συμπύρηνα θα κυμανθεί φέτος στα 25 λεπτά το κιλό εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΚΕ

Στα 25 λεπτά το κιλό εκτιμά ότι θα κυμανθεί φέτος η τιμή παραγωγού για τα καλής ποιότητας συμπύρηνα ροδάκινα ο κ. Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ). Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΚΕ, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φέτος αναμένουμε περισσότερη παραγωγή με μεγαλύτερα μεγέθη.

Όσον αφορά την περσινή παραγωγή, ο κ. Αποστόλου αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι έφτασε στα 13,5 εκατ. χαρτοκιβώτια, που για τα ελληνικά δεδομένα θεωρείται μια μεγάλη παραγωγή. «Προβλέπω ότι θα υπάρξουν κάποια αποθέματα τον Ιούλιο. Ωστόσο οι εξαγωγές κομπόστας έχουν καλούς ρυθμούς», τόνισε.

Μάλιστα το προηγούμενο χρονικό διάστημα (16-20 Μαΐου), ο πρόεδρος της ΕΚΕ βρέθηκε στο Μπακού, στα πλαίσια του διακρατικού προγράμματος Pandora, στο οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Κύπρος, για την προώθηση της ευρωπαϊκής κομπόστας στις αγορές της Λευκορωσίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Ρωσίας και της Κίνας. Εκεί είχε την ευκαιρία σύντομης συνάντησης με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν κ. Ιλχάμ Αλίγιεφ, στην οποία αναφέρθηκε στους στόχους της συμμετοχής στη Διεθνή Έκθεση του Μπακού.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑγροΤύπου ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι «οι καταναλωτές αυτής της χώρας δεν γνωρίζουν ακόμη την ελληνική κομπόστα. Καλές προοπτικές όμως υπάρχουν στην κινέζικη αγορά. Η Κίνα έχει τεράστια παραγωγή κομπόστας και οι καταναλωτές την προτιμούν. Η χώρα μας θέλει να κερδίσει ένα μερίδιο της αγοράς που αναζητά την καλή ποιότητα.

Επίσης πολύ θετική είναι η εμπορική συμφωνία της ΕΕ με το Μεξικό, που αναμένεται να υπογραφεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Στη συμφωνία προβλέπεται ότι θα υπάρξει σταδιακή μείωση των δασμών στις εισαγωγές κομπόστας, οι οποίοι αυτή την στιγμή φτάνουν στο 20%».

Πηγή: http://www.agrotypos.gr 

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb