Πριν το Πάσχα η πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, που θα φτάσει τα 74 ευρώ το στρέμμα

Σε κάθε περίπτωση πριν το Πάσχα, που φέτος γιορτάζεται την Κυριακή, 8 Απριλίου 2018, θα καταβληθεί, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του ΑγροΤύπου, από τον αρμόδιο οργανισμό πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ), η ειδική ενίσχυση βάμβακος, που αντιστοιχεί στο 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το ύψος της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα, δηλαδή περίπου στα 74 ευρώ το στρέμμα.

Πέρσι, η πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, που αντιστοιχούσε στο 2016 και πραγματοποιήθηκε στις 10 Απριλίου 2017, έφτασε τα 74 ευρώ το στρέμμα, δεδομένου ότι η έκταση που δηλώθηκε ότι καλλιεργήθηκε από τους παραγωγούς, δεν ξεπέρασε τα 2.500.000 στρέμματα, κάτι που ισχύει και για το 2017, καθώς φαίνεται.

Προϋποθέσεις χορήγησης ενίσχυσης
Οι παραδόσεις στα εκκοκκιστήρια για τους βαμβακοπαραγωγούς που θέλουν να τύχουν της ειδικής καλλιεργητικής ενίσχυσης έπρεπε να ολοκληρωθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2018 το αργότερο, σύμφωνα με εγκύκλιο του οργανισμού πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Μάλιστα, οι βαμβακοπαραγωγοί όφειλαν να συγκομίσουν και να παραδώσουν τουλάχιστον την ελάχιστη στρεμματική απόδοση της καλλιεργητικής ζώνης, στην οποία ανήκουν και να έχουν υπογράψει την προβλεπόμενη σύμβαση αγοραπωλησίας με την εκκοκκιστική επιχείρηση ή κάποια συνεταιριστική οργάνωση.

Βάσει εξάλλου σχετικής απόφασης, οι βαμβακοκαλλιεργητές δεν πρέπει να έχουν παραδώσει σύσπορο βαμβάκι με ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10%, διότι δεν θα λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης.

Πηγή: http://www.agrotypos.gr