Φυτεύσεις συμπυρήνων ροδακίνων – επιλογή ποικιλιών

rodakino simp

Από την ΕΚΕ ανακοινώθηκαν τα εξής: "Την περίοδο αυτή οι παραγωγοί που πρόκειται να φυτεύσουν συμπύρηνα ροδάκινα επιλέγουν μεταξύ των ποικιλιών.

Η Ε.Κ.Ε. θεωρεί υποχρέωσή της να ενημερώσει ότι επιθυμητές ποικιλίες είναι οι ROMEA - KATHERINA – A37 – ANDROSS και EVERTS χωρίς να παραγνωρίζονται οι πολύ καλές προδιαγραφές και άλλων ποικιλιών όπως η FORTUNA, η LOADEL και η MYRIAM.
Ως προς την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης να σημειωθεί ότι ήδη υπάρχει επάρκεια των ποσοτήτων της KATHERINA με διαφαινόμενη υπερπροσφορά λόγω των πολλών νέων φυτειών που σύντομα μπαίνουν σε παραγωγή.

 

Αντίθετα η ANDROSS είναι σε τάση υποχώρησης μ αποτέλεσμα η απορρόφηση της να είναι φέτος ομαλή. Άρα η συντήρηση της δυναμικής της ποικιλίας αυτής με νέες φυτείες είναι επιθυμητή.
Τέλος υπενθυμίζουμε και πάλι την από 3.9.2013 ανακοίνωσή μας για την ποικιλία EVERTS, ότι «Εκτιμάται ότι η τιμή της θα είναι κατά 10% υψηλότερη από τις λοιπές ποικιλίες και σε κάθε περίπτωση η διαφορά της θα είναι τουλάχιστον 3 λεπτά το κιλό».

Η πρόταση αυτή των ποικιλιών μεταξύ των άλλων επιδιώκει την ισορροπία στην προσφορά και ζήτηση του προϊόντος, ώστε να αποφεύγονται περίοδοι αφ' ενός έλλειψης και αφ' ετέρου υπερπροσφοράς του".