Βαμβάκι: Στα 40 λεπτά το κιλό καθηλωμένη η τιμή

babaki

Στα 40 λεπτά το κιλό παραμένει καθηλωμένη η τιμή στο βαμβάκι με τη μέχρι σήμερα δυναμική της διεθνούς αγοράς να μην μπορεί να αλλάξει - όπως όλα δείχνουν - τα δεδομένα. Σε ότι αφορά το χρηματιστηριακό κομμάτι, οι τιμές εξακολουθούν να είναι στα 63 - 64 σεντς ανά λίμπρα ενώ το βασικό χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών, σύμφωνα µε τους εκκοκκιστές, είναι η περιορισμένη ζήτηση και συγκεκριμένα η στάση αναμονής που κρατούν οι Τούρκοι αγοραστές. Όσον αφορά τη συγκομιδή, στη Θεσσαλία αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται (μετά τις καθυστερήσεις λόγω καιρικών συνθηκών) ενώ στη Μακεδονία έχει συγκομιστεί περίπου το 50% της παραγωγής. Επιπλέον, οι βαμβακοπαραγωγοί κάνουν λόγο για χαμηλή ποιότητα στο προϊόν αφού το σύνολο των καλλιεργειών έχει επηρεασθεί από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις.

Μιλώντας με τον κ. Απόστολο Δοντά, πρόεδρο της Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος, αναφέρει: «η τιμή είναι στα 40 λεπτά το κιλό στο χωράφι (43 παραδοτέο). Στην Θεσσαλία η συγκομιδή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ενώ στην Μακεδονία βρίσκονται στο 50%. Ποιοτικά έχουμε προβλήματα λόγω μεταβροχικού βαμβακιού ενώ σημειώνεται και ένα "κάθισμα" της αγοράς από την πλευρά της Τουρκίας (δεν υπάρχει ζήτηση). Είμαστε λοιπόν σε στάση αναμονής».

Δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον από την Τουρκία

Για μειωμένες εμπορικές δραστηριότητες των εκκοκκιστηρίων κάνει λόγο και ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, κ. Νίκος Σκοπιανός ο οποίος τονίζει στον ΑγροΤύπο: «στην περιοχή μας (Κεντρική Μακεδονία και Θράκη) λόγω των βροχοπτώσεων η συγκομιδή έχει καθυστερήσει, με αποτέλεσμα να είμαστε ακόμα περίπου στη μέση. Σε ότι αφορά το χρηματιστηριακό κομμάτι οι τιμές εξακολουθούν να είναι στα 63 – 64 σεντς ανά λίμπρα με αποτέλεσμα οι εμπορικές τιμές στη χώρα μας να παραμένουν καθηλωμένες στα 40 λεπτά το κιλό».

Και συμπληρώνει: «Οι εμπορικές δραστηριότητες των εκκοκκιστηρίων είναι επίσης μειωμένες. Η Τουρκία δεν έχει επιδείξει μέχρι στιγμής φέτος σημαντικό ενδιαφέρον για εισαγωγές. Σε γενικές γραμμές μιλάμε λοιπόν για μια κακή χρονιά».

πηγή: www.agrotypos.gr