Logo

Βεσυρόπουλος: "Αδικαιολόγητη ολιγωρία στην καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες που ξεράθηκαν τα δέντρα τους"

Επαναφέρει το ζήτημα της καταβολής αποζημιώσεων από πόρους του προγράμματος ΠΣΕΑ στους αγρότες της Ημαθίας, που λόγω των έντονων βροχοπτώσεων του 2014 οι δενδροκαλλιέργειες τους ξεράθηκαν και δεν έχουν αποζημιωθεί μέχρι σήμερα, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής Ημαθίας, της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Ο κ. Βεσυρόπουλος στην ερώτηση του, επισημαίνει, πως προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι, ενώ έχει ολοκληρωθεί το έργο της καταγραφής από τον ΕΛΓΑ, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη ως προς την έκδοση των αναγκαίων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, παρά το γεγονός ότι, ο νέος κανονισμός, δίνει τη δυνατότητα να χορηγούνται στους αγρότες Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις για αποζημιώσεις από φυσικά φαινόμενα, χωρίς την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σε απάντηση του προς τον βουλευτή Ημαθίας, σε ερώτηση που είχε καταθέσει στις 22 Μαΐου 2017, δεσμευόταν ότι «...θα καταβληθούν οι σχετικές ενισχύσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Σε δήλωση του ο κ. Βεσυρόπουλος ανέφερε:

«Η αδιαφορία ή η ανικανότητα της κυβέρνησης στο ζήτημα καταβολής αποζημιώσεων από πόρους του προγράμματος ΠΣΕΑ, δηλαδή μέσω κρατικής ενίσχυσης, στους δενδροκαλλιεργητές της Ημαθίας, που αποδεδειγμένα καταστράφηκε το φυτικό τους κεφάλαιο, έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ο κανονισμός ορίζει ότι, μέσα σε διάστημα 3 ετών από την επέλευση του ζημιογόνου αίτιου, θα πρέπει να θεσπίζονται οι απαιτούμενες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, ώστε να κινηθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων. Ήδη βρισκόμαστε σε οριακό σημείο και υπάρχει κίνδυνος με την παρέλευση της τριετίας να χαθούν οι αποζημιώσεις. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο οι ευθύνες της κυβέρνησης θα είναι βαρύτατες. Οι αγρότες στη Μελίκη, στον Π. Πρόδρομο, το Π. Σκυλίτσι, την Κουλούρα, το Στενήμαχο αλλά και σε άλλες περιοχές της Ημαθίας που είδαν τα δέντρα τους να ξεραίνονται πρέπει να αποζημιωθούν».

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb