Έργα και χρέη στην εφορία φέρνει το νέο πλαίσιο για ΤΟΕΒ

Τα έργα υποδοµής που έχουν ανάγκη πολλές περιοχές στην ελληνική επικράτεια στον αρδευτικό τοµέα, αλλά και οι δυσλειτουργίες που «γεννά» τροπολογία του υπουργείου σχετικά µε τα ΤΟΕΒ, ήταν στην κορυφή της ατζέντας στη συνεδρίαση του Οργανισµού Εγγείων Βελτιώσεων Ελλάδος, που συγκλήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανέφερε στο Agronews ο πρόεδρος του Οργανισµού, Βασίλης Κανάκας, αποφασίστηκε να ζητηθεί από όλα τα ΤΟΕΒ να προγραµµατίσουν τα έργα που κρίνονται απαραίτητα για την περιοχή τους κι να ετοιµάσουν ώριµες µελέτες για να διεκδικήσουν τη χρηµατοδότηση της εκτέλεσής τους.

«Θα εστιάσουµε σε διάφορα σηµεία της χώρας, διότι υπάρχει διαθέσιµο νερό, το οποίο όµως καταλήγει στη θάλασσα. Υπάρχουν περιοχές και στη Θεσσαλία και στη Μακεδονία, όπου είναι αδήριτη ανάγκη να γίνουν έργα υποδοµής», είπε χαρακτηριστικά. Έκανε, µάλιστα, µνεία στην περίπτωση της Μελίκης, στην Ηµαθία, όπου περίπου 40.000 στρ., καλλιεργήσιµης γης δεν διαθέτουν αρδευτικό δίκτυο, µε συνέπεια «οι αγρότες να χάνουν την ευκαιρία να µεγαλώσουν αισθητά την παραγωγή τους».

Μπάτζετ 300 εκατ. ευρώ

Αναφερόµενος στον προγραµµατισµό που έχει γίνει µέχρι τώρα, σε σχέση µε τα αρδευτικά, ο κ. Κανάκας εκτίµησε πως ο προϋπολογισµός ανέρχεται σε 300 εκατ. και θα προκηρυχθούν από τις Περιφέρειες, εάν είναι έργα µέχρι 2,2 εκατ. , είτε από το υπουργείο.

Ως προς το ζήτηµα της επίµαχης τροπολογίας για τα έργα και τους ΤΟΕΒ, ο κ. Κανάκας τόνισε χαρακτηριστικά πως δηµιουργεί «χίλια µύρια προβλήµατα, αλλά και αντιθέσεις, καθώς κάποιοι θεωρούν τους ΤΟΕΒ υπηρεσίες του δηµοσίου και κάποιοι µιλούν για αναγκαστικούς συνεταιρισµούς».

Συγκεκριµένα είπε ότι η διοίκηση του Οργανισµού αντιτίθεται στην τροπολογία, διότι «δηµιουργεί προβλήµατα και ένα από αυτά είναι ότι κάποιους αγρότες δεν τους αφήνουν να βάλουν καν υποψηφιότητα, αν είναι δηµοτικοί σύµβουλοι, ενώ επίσης προβλέπει ότι τα χρέη που θα δηµιουργούνται αµέσως θα διαβιβάζονται στις εφορίες. Νοµίζουµε πως µέσω του ΟΣ∆Ε όλα αυτά µπορούν να τακτοποιηθούν και να λειτουργεί ο Οργανισµός χωρίς προβλήµατα. Έτσι όπως πάνε να το κάνουν, όµως, θα γίνουµε τριτοκοσµική χώρα», συµπλήρωσε.

πηγή: www.agronews.gr