15ετή συμβόλαια ποιότητας από τη Venus: Ο Συνεταιρισμός υπογράφει συμφωνία με τους αγρότες για την καλλιέργεια των δέντρων

Οι ροδακινιές αποκτούν ταυτότητα στην Ημαθία. Η καλλιέργεια και η συγκομιδή των φρούτων γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο από 600 ροδακινοπαραγωγούς, με στόχο την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, τα οποία διακινεί ο συνεταιρισμός Venus Growers.

Η καθετοποίηση της αγροτικής παραγωγής γίνεται πράξη με την υπογραφή 15ετών συμβολαίων καλλιέργειας και παραγωγής μεταξύ των αγροτών και του Συνεταιρισμού. Τα «Συμβόλαια Ποιότητας» έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 600 αγρότες, παραγωγοί ροδάκινου και άλλων φρούτων, που διακινεί η Venus. Ουσιαστικά οι αγρότες δεσμεύονται ως προς τον τρόπο καλλιέργειας και παραγωγής, ενώ παράλληλα προχωράει ένα μεγάλο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών με νέες ποικιλίες.

«Είμαστε οι πρώτοι παγκοσμίως που ξεκινήσαμε τέτοιες συμβάσεις. Με τον τρόπο αυτό επιμηκύνουμε και την παραγωγική περίοδο. Οπότε αυξάνουμε 50% την παραγωγή και προσθέτουμε καλύτερες ποικιλίες» τονίζει ο πρόεδρος της Venus κ. Αντώνης Μαρκοβίτης προσθέτοντας «Διασφαλίζουμε την καλύτερη ποιότητα, μειώνουμε το κόστος παραγωγής και εν τέλει αυξάνουμε τα έσοδα. Ο Συνεταιρισμός γίνεται βιώσιμος και πλεονασματικός».

Η νέα πολιτική του Συνεταιρισμού είναι απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του. Ο αγρότης φυτεύει την κάθε ποικιλία σε όσα στρέμματα ορίζει ο Συνεταιρισμός, ο οποίος κάνει τον προγραμματισμό της παραγωγής. Ενας καλλιεργητής με δέντρα ηλικίας 10 ετών κλείνει συμβόλαιο 5ετίας, καθώς τα δέντρα «έχουν ζωή» 15ετίας.

Τα επικυρωμένα από το ΚΕΠ συμφωνητικά ορίζουν ότι πριν τη συγκομιδή γίνεται έλεγχος από τον εκτιμητή του Συνεταιρισμού, για μια από κοινού –με τον αγρότη- πρόβλεψη της παραγωγής. Οι παραγωγοί δεσμεύονται ακόμα και για τα φάρμακα. Κάθε αγρότης έχει ένα «βιβλίο καλλιέργειας» και παίρνει το πράσινο φως από τον συνεταιρισμό πριν ξεκινήσει τη συγκομιδή.

«Η ιδέα προέκυψε από το πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς, στο οποίο έχουμε μπει από το πρώτο έτος. Σκεφτήκαμε γιατί ένα χρόνο και όχι για 15 χρόνια. Και προχωρήσαμε σε διμερή Συμβόλαια μεταξύ των αγροτών και του Συνεταιρισμού» σημειώνει ο κ. Μαρκοβίτης. Οι αγρότες, που υπογράφουν τη συμφωνία, μετρούν ήδη τα θετικά αποτελέσματα των επιλογών τους, καθώς δεν επλήγησαν από την περσινή ακαρπία των δέντρων.

«Φέτος είχαμε μεγάλη ακαρπία. Οσοι είχαν φυτέψει νέες ποικιλίες δεν επλήγησαν. Τα δέντρα απέδωσαν παρότι ήταν μικρής ηλικίας» λέει ο πρόεδρος της Venus διευκρινίζοντας ότι το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών προχωράει ταχύτατα.

Ο Συνεταιρισμός Venus έχει μακρά παράδοση στο ροδάκινο. Στην πορεία των ετών, στη λίστα των μελών του προστέθηκαν παραγωγοί αχλαδιών, μήλων, δαμάσκηνων, κερασιών, βερίκοκων και άλλων φρούτων. Τα τελευταία χρόνια έχουν στραφεί και σε εξαγώγιμες ποικιλίες, όπως το super foods ιπποφαές και την εξωτική παπάγια. Ο Συνεταιρισμός πέραν της κονσέρβας έχει επεκταθεί στις μικρές συσκευασίες και παράγει συνολικά 300 διαφορετικά προϊόντα. Τώρα πειραματίζονται και με άλλα βρώσιμα, όπως τις ελιές. Από πέρυσι τυποποιούν την πράσινη ΠΟΠ ελιά Χαλκιδικής. Ένα προϊόν, το οποίο προωθούν στις 45 χώρες που κάνουν εξαγωγές. Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 97% του κύκλου εργασιών του Συνεταιρισμού, ο οποίος κατατάσσεται στους πρωταγωνιστές της παγκόσμιας αγοράς κονσερβοποιημένων φρούτων.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr