Logo

Προσδοκίες για τιμή στα οινοστάφυλα λόγω μειωμένης παραγωγής φέτος

 ampeli

Μειωµένη έως και 50% σε κάποιες περιοχές της χώρας αναµένεται η φετινή παραγωγή οινοστάφυλων λόγω της έντονης χαλαζόπτωσης που έπληξε την καλλιέργεια, δηµιουργώντας προσδοκίες στους παραγωγούς για υψηλότερες σε σχέση µε πέρσι τιµές.

Αναλυτικότερα, μειωµένη (40 – 50%) εκτιµάται ότι θα είναι η παραγωγή και στη Νάουσα, σε σχέση µε µία κανονική χρονιά, κατά την οποία διαµορφώνεται στους 4.000 τόνους, υπογράµµισε ο Γιώργος Φουντούλης, πρόεδρος του Α.Ο.Σ. Βαένι Νάουσα. Στην περιοχή καλλιεργείται Ξινόµαυρο, η ανώτερη τιµή του οποίου πέρσι ήταν 50 λεπτά το κιλό, σηµείωσε ο κ. Φουντούλης.

Στη Νεµέα η παραγωγή εκτιµάται ότι θα είναι 30% µικρότερη σε σχέση µε πέρσι εξαιτίας αφενός του χαλαζιού αφετέρου του ωίδιου, όπως είπε στην Agrenda η Ευαγγελία Φώτη, γεωπόνος – οινολόγος στον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισµό Νεµέας. Στην περιοχή καλλιεργείται κυρίως Αγιωργίτικο, για το οποίο η µέση τιµή παραγωγού πέρσι διαµορφώθηκε στα 30 λεπτά το κιλό, επισήµανε ο Παναγιώτης Σταθακόπουλος, διευθυντής του Συνεταιρισµού.

Λιγότερη κατά 50 % σε σχέση µε την κανονική απόδοση των αµπελώνων της θα είναι η παραγωγή και στη Σαντορίνη, 5 – 10 % χαµηλότερη από την περσινή χρονιά, κατά την οποία, επίσης, είχε παρατηρηθεί µειωµένη παραγωγή. Συγκεκριµένα, όπως επισήµανε ο Ματθαίος ∆ηµόπουλος, διευθυντής της Ένωσης Συνεταιρισµών Σαντορίνης (Santo Wines), κανονικά στο νησί παράγονται 3.100 τόνοι οινοστάφυλα, ενώ φέτος η παραγωγή αναµένεται να κυµανθεί στους 2.100 – 2.200 τόνους εξαιτίας της χαλαζόπτωσης, αλλά και του περονόσπορου, που εµφανίστηκε σε µέρος του νησιού. Λόγω κυρίως της φετινής µειωµένης ποσότητας οινοστάφυλων, η τιµή στην οποία θα αγοράσει οινοστάφυλα η Santo Wines, θα είναι υψηλότερη σε σχέση µε πέρσι, που είχε διαµορφωθεί στο 1,20 ευρώ, συµπλήρωσε ο κ. ∆ηµόπουλος.

Η συγκοµιδή στην περιοχή ολοκληρώνεται αυτές τις µέρες, ενώ στη Νεµέα θα αρχίσει στα µέσα Σεπτέµβρη, µία εβδοµάδα τουλάχιστον αργότερα σε σύγκριση µε πέρσι και στην αρχή του µήνα θα ανακοινωθούν οι πρώτες τιµές από τον ΑΟΣ Νεµέας.

Οψιµότερη σε σχέση µε πέρσι (κατά 10 µέρες περίπου) είναι η χρονιά και στην περιοχή της Νάουσας, όπου µετά τον τρύγο, τέλος Σεπτέµβρη, ο Συνεταιρισµός ανακοινώνει τιµές.

Στην Κρήτη, η Ένωση Πεζών θα ανακοινώσει τιµές, όπως κάθε χρόνο, µετά τη λήξη των παραλαβών, οι οποίες αναµένεται να ξεκινήσουν τέλος Αυγούστου – αρχή Σεπτεµβρίου, σύµφωνα µε τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Μανώλη Μπέρκη.

Στις 27 Αυγούστου προγραµµατίζεται να συνεδριάσει η διοίκηση της Ένωσης Ηρακλείου για να καθορίσει την τακτική που θα ακολουθήσει φέτος στην παραλαβή των οινοστάφυλων και την οινοποίηση, αλλά και για να ανακοινώσει τις τιµές παραγωγού για κάθε ποικιλία, όπως επισηµαίνει ο πρόεδρος της συνεταιριστικής οργάνωσης Ανδρέας Στρατάκης.

Σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση µε πέρυσι θα διαµορφωθεί φέτος η τιµή για τα οινοστάφυλα στη Σαντορίνη. Ειδικότερα, η µέση τιµή παραγωγού για το Ασύρτικο, την βασική ποικιλία του νησιού, το οποίο θα απορροφήσουν τα ιδιωτικά οινοποιεία, θα κυµανθεί στο 1,90 ευρώ, ενώ πέρσι η αντίστοιχη τιµή ήταν στο 1,20 ευρώ. Η ποιότητα αναµένεται υψηλή, ενώ ποιοτικά θα είναι και τα οινοστάφυλα, που δεν χτυπήθηκαν από το χαλάζι στη Νάουσα. Στο µεταξύ, στην Κρήτη, άρχισαν οι παραλαβές πρώιµων ποικιλιών (κυρίως ξενικών, αλλά και ντόπιων όπως το λιάτικο στη ζώνη των ∆αφνών) από τα ιδιωτικά οινοποιεία, ενώ «οι µαζικές παραλαβές αναµένεται να αρχίσουν µετά τις 24 Αυγούστου», σύµφωνα µε τον πρόεδρο του ∆ικτύου Οινοποιών Ηρακλείου Νίκο Μηλλιαράκη.

πηγή: www.agronews.gr 

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb