Logo

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις εξαγωγές κομπόστας

rodakino simp

Αύξηση παραγωγής αναμένουν για το συμπύρηνο ροδάκινο οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας, εκφράζοντας, παράλληλα, συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των εξαγωγών του.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) Κώστας Αποστόλου, η φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου (διαδικασία που ολοκληρώνεται εντός των επόμενων δύο εβδομάδων), εκτιμάται πως θα ανέλθει σε περίπου 400.000 τόνους έναντι 220.000 τόνων πέρυσι, 440.000 τόνων το 2012 και 365.000 τόνων το 2011.

Αναφορικά με τις τιμές, ο πρόεδρος της ΕΚΕ επεσήμανε ότι οι πρώιμες ποικιλίες συμπύρηνου ροδάκινου πληρώθηκαν με 25 λεπτά/κιλό, οι μέσες με 24 λεπτά/κιλό και οι έβερτ, με 27 λεπτά/κιλό.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι χαρακτηριστικό της φετινής παραγωγής είναι το γεγονός ότι, λόγω καιρού, οι ασθένειες έπληξαν την παραγωγή, με αποτέλεσμα η ποιότητα να έχει πέσει σημαντικά. Έτσι, για φέτος, αναμένεται 20% πτώση στην κομπόστα, όπως είπε.

Σε επίπεδο εξαγωγικών επιδόσεων, για την εμπορική περίοδο από τον Ιούλιο του 2013 έως και τον φετινό Ιούλιο, «τα πράγματα δεν ήταν και πολύ ικανοποιητικά λόγω τιμών», όπως ο κ. Αποστόλου, ενώ μελανό σημείο παραμένει ο αριθμός των αποθεματικών, που παραμένουν στο επίπεδο των 50.000 τόνων.

Πάντως, για τη φετινή εξαγωγική δραστηριότητα, ο πρόεδρος της ΕΚΕ παρουσιάζεται συγκρατημένα αισιόδοξος, τονίζοντας ότι ήδη έχουν γίνει συμβόλαια και όλα δείχνουν ότι θα «πάμε καλύτερα». Τα ελληνικά ροδάκινα, σε ποσοστό 98% εξάγονται κυρίως στην Ευρώπη και συγκεκριμένα τη Γερμανία και κατά δεύτερο λόγο στη Ρωσία, αλλά και την Ταϊλάνδη, ενώ η ελληνική κομπόστα κατευθύνεται και σε περιοχές της Αμερικής και του Καναδά.

Πάντως, στη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Αποστόλου έθεσε εκ νέου επί τάπητος την ανάγκη, η ελληνική πλευρά να ζητήσει την ένταση των προσπαθειών της Ε.Ε. στις εμπορικές της διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες για μείωση των δασμών στα ελληνικά προϊόντα, έτσι ώστε η Ελλάδα να εισχωρήσει σε νέες αγορές.

Με το ρωσικό εμπάργκο γίνεται αναδιάταξη του σκηνικού και έτσι «οφείλουμε να κινηθούμε δυναμικά και μεθοδικά για να προλάβουμε αρνητικές εξελίξεις σαν αυτές που ζουν οι παραγωγοί επιτραπέζιου ροδάκινου», σημείωσε.

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb