Σε αναζήτηση λύσεων για την πώληση του προϊόντος τους οι ροδακινοπαραγωγοί - Με μεγάλη μείωση πωλήθηκαν τα ροδάκινα που προορίζονταν για Ρωσία

rodakino

Σε χώρες που βρίσκονται στη διαδρομή Ρωσίας - Ελλάδας, αλλά σε πολύ χαμηλότερη τιμή, πωλήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των ροδάκινων, που κινδύνευσαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά το ρωσικό εμπάργκο.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας των Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών της Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης ανέφερε ότι οι ροδακινοπαραγωγοί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε «γενναίες μειώσεις τιμών» για να πωλήσουν το εμπόρευμά τους.

Ο κ. Γιαννακάκης διευκρίνισε ότι η συγκομιδή των φρούτων συνεχίζεται κανονικά τόσο στην Ημαθία όσο και στην Πέλλα, όπως και η παράδοσή τους σε συνεταιρισμούς και εταιρείες.

Παράλληλα, οι ροδακινοπαραγωγοί συνεχίζουν αδιάκοπα τις προσπάθειές τους για την πώληση του προϊόντος σε άλλες αγορές, όπως στην Ουκρανία, την Τσεχία, την Κροατία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Σλοβακία κ.λπ.

Σε παρόμοια κατάσταση με τους έλληνες παραγωγούς βρίσκονται συνάδελφοί τους σε Ισπανία και Ιταλία.

Ο κ. Γιαννακάκης εξέφρασε δυσαρέσκεια για τις κινήσεις της ελληνικής Πολιτείας εντός και εκτός συνόρων λέγοντας πως «όλα γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση και δυστυχώς εκπρόσωποι χωρών που δεν ζημιώνονται σημαντικά από το ρωσικό εμπάργκο λειτουργούν επιβαρυντικά ως προς τη διευθέτηση του ζητήματος άμεσα».

Εκτίμησε ότι οι όποιες αποφάσεις για την αποζημίωση των παραγωγών, λόγω του ρωσικού εμπάργκο, δεν πρόκειται να οριστικοποιηθούν πριν από τις 5 Σεπτεμβρίου, οπότε και συνεδριάζει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.