Αγροτικός Σύλλογος Βέροιας: "Δεν μας επέτρεψαν να παρουσιάσουμε λεπτομερώς τις θέσεις μας για το ρωσικό εμπάργκο"

rodakino

Από τον Αγροτικό Σύλλογο Βέροιας ανακοινώθηκαν τα εξής: "Μπροστά στην κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί με την κρίση του ροδάκινου, την κατάρρευση των τιμών , το «εμπάργκο» και την γενικότερη κρίση του χώρου οι αγρότες της Ημαθίας προσήλθαν χθές στην σύσκεψη των φορέων της Ημαθίας Πέλλας καταθέτοντας την άποψή τους και συγκεκριμένες προτάσεις .

Η δέσμη των προτάσεων αυτών έχει ως εξής :

1. Αμεση συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

2. Συνέχιση των διπλωματικών επαφών εως την ύστατη στιγμή σε όλα τα επίπεδα με την Ρώσικη πλευρά ώστε να εξαιρεθεί από την λίστα του «εμπάργκο» το ροδάκινο και τα άλλα προϊόντα που ακολουθούν. Στόχος να μην χαθεί η αγορά.

3. Αμεση αποζημίωση των παραγωγών από την Ευρωπαική Ενωση εξ αιτίας της κεντρικής της πολιτικής η οποία προκάλεσε το «εμπάργκο». Στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών από την αρχή. Απο την πρώτη ποικοιλία μέχρι την τελευταία λόγω της κατάρρευσης των τιμών του παραγωγού και της τεράστιας ζημίας που έχουμε υποστεί.

4. Σύσταση Εθνικής Επιτροπής Ροδακίνου με την συμμετοχή και των αγροτών η οποία θα αναλάβει να διαχειριστεί την κρίση, να αναμορφώσει το όλο σύστημα το οποίο μας οδήγησε ως εδώ και να δώσει καινούργια προοπτική χαράζοντας νέες πολιτικές , διερευνώντας προοπτικές νέων αγορών, δημιουργώντας τις υποδομές μιας άλλης υγιούς γεωργίας .

Στην αρχική θέση της κοινοπραξίας περί βιολογικής αποσύνθεσης ( χωματερή ) αντιτάξαμε την άποψη της διανομής δωρεάν στην κατανάλωση (ιδρύματα , απόρους , διανομή με σκοπό την προβολή του προϊόντος) .

Διαφωνήσαμε επίσης στην αρχική θέση της κοινοπραξίας για «πέταγμα ροδακίνων στο δρόμο» σαν ένδειξη κινητοποιήσεων και διαμαρτυρίας για λόγους σεβασμού προς το ίδιο το προϊόν.

Τις θέσεις αυτές δεν μας επετράπη να διατυπώσουμε λεπτομερώς και εμπεριστατωμένα κατά την δεύτερη ημέρα της σύσκεψης από τον πρόεδρο της κοινοπραξίας κ, Γιαννακάκη και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Ουσουλτζόγλου θεωρώντας ότι οι αγρότες εκπροσωπούνται εκεί από τους εκπροσώπους των συνεταιρισμών που παρευρίσκονταν.

Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του".