Αγωνία για το Ρωσικό εμπάργκο - χιλιάδες τόνοι φρούτων στα ψυγεία

rodakino

Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι τα ελληνικά προϊόντα δεν θα βιώσουν τις «σκληρές» συνέπειες από το εμπάργκο της Ρωσίας, αλλά οι παραγωγοί αγωνιούν. Ηδη, μετά από το σχετικό διάταγμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, «πάγωσαν» οι φορτώσεις νωπών φρούτων από την Ημαθία και την Πέλλα, με προορισμό τη Ρωσία, με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι ροδάκινων να μένουν στα ψυγεία των συνεταιρισμών.

Επειτα από τη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών την Πέμπτη υπάρχει αισιοδοξία, καθώς δεν υπάρχει οργανωμένη εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ συνολικά και της Ρωσίας, που με διάταγμα αποφάσισε την απαγόρευση ή τον περιορισμό για ένα χρόνο των εισαγωγών από τις χώρες που επιβάλλουν κυρώσεις. Υπάρχουν μόνο διμερείς συμφωνίες με τα κράτη- μέλη, οπότε αυτό αφήνει περιθώρια για την Ελλάδα, αν καταλήξουν θετικά οι διαπραγματεύσεις.

Οι παραγωγοί όμως ζουν την αγωνία τους. «Ηδη, η εξαγωγή φρούτων προς τη Ρωσία ουσιαστικά σταμάτησε. Κανένας εισαγωγέας ή εξαγωγέας δεν φορτώνει, γιατί δεν γνωρίζουν ποια θα είναι η εξέλιξη. Οι Ρώσοι δεν ακυρώνουν τις συμφωνίες, απλά δεν φορτώνουν, γιατί αν το εμπάργκο ισχύσει, θα χρειαστεί τα φορτηγά να επιστρέψουν. Μόνο στην Ημαθία, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 8.000-9.000 τόνοι ροδάκινων στα ψυγεία των μεγάλων συνεταιριστικών ομάδων, μεγάλο μέρος των οποίων -πάνω από 50%- έχουν ως προορισμό τη Ρωσία», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης.

Μάλιστα, οι παραγωγοί φοβούνται ότι αυτή η εξέλιξη θα είναι η χαριστική βολή, σε μία καταστροφική χρονιά εξαιτίας της χαλαζόπτωσης, των βροχών και της υπερπαραγωγής ροδάκινων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα νωπά ροδάκινα: το 60% της παραγωγής συμπυκνωμένου χυμού της Ημαθίας κατευθύνεται στη Ρωσία, ενώ τον Οκτώβριο ξεκινά και η συγκομιδή ακτινιδίων, το 53% των οποίων κατευθύνθηκε το 2012 στη ρωσική αγορά.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Πέλλα, όπου έχουν επίσης ακυρωθεί πολλές φορτώσεις για Ρωσία και οι τιμές έχουν πέσει δραματικά, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών Πέλλας "Μέγας Αλέξανδρος", Στράτος Αυγουστής.

Καταστροφική θα είναι ενδεχόμενη ισχύς του εμπάργκο και για τις εξαγωγές κομπόστας και χυμού ροδάκινου, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας, Κώστας Αποστόλου. Σήμερα, η ρωσική αγορά απορροφά περίπου 6.000-7.000 τόνους ελληνικής κονσέρβας ροδάκινου και 15.000-20000 τόνους χυμού ροδάκινου, συνολικής αξίας περίπου 40 εκατ. Ευρώ.

Πέρα όμως από την άμεση απώλεια εσόδων από τις εξαγωγές, οι παραγωγοί φοβούνται ότι μπορεί να χαθεί οριστικά η ρωσική αγορά, καθώς άλλες χώρες- όπως η Αργεντινή, η Χιλή και η Τουρκία- παραμονεύουν για να αναπληρώσουν με δικά τους προϊόντα τις ελλείψεις στη Ρωσία.