Σχέδιο στήριξης των αγροτών που επλήγησαν από το πρόβλημα των εξαγωγών στην Ρωσία προτείνει ο Βεσυρόπουλος


Ο κ. Βεσυρόπουλος με επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Καρασμάνη, ζητά να εκπονηθεί σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης μιας δυσμενούς εξέλιξης για τις εξαγωγές των ελληνικών αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσία.

Ο Βουλευτής Ημαθίας παραθέτει αναλυτικά στοιχεία, που καταδεικνύουν ότι η Ρωσία αποτελεί μία από τις καλύτερες αγορές για τα ελληνικά φρούτα και ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να θέσει το θέμα ενδεχόμενων αποζημιώσεων, για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Βεσυρόπουλος προτείνει μάλιστα να δεσμευθούν πόροι από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, προκειμένου να διατεθούν για αποζημιώσεις στην περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα στις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσία.

Σε δήλωση του, ο Βουλευτής Ημαθίας, επισημαίνει:

«Δεν είναι στις προθέσεις μου να κινδυνολογήσω αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε έναν υπαρκτό κίνδυνο.

Η Ελλάδα αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έτοιμες να εκπονήσουν ένα σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων που προκαλεί η κρίση της Ουκρανίας και η οποία έχει αντανάκλαση στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Πάνω από το 50% των εξαγωγών μας σε ροδάκινα και νεκταρίνια γίνεται προς τη Ρωσία. Αν η Ρωσία προχωρήσει σε κυρώσεις, τότε είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να στηριχθούν οι παραγωγοί.

Το ζήτημα αφορά την Ημαθία αλλά και περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας κατά βάση.

Ζήτησα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να είμαστε έτοιμοι για όλα και κατέθεσα και συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί, άμεσα, ένα ενδεχόμενο πρόβλημα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως τόνισα και στην επιστολή μου προς τον κ. Καρασμάνη, καλύτερα είναι να λειτουργούμε προληπτικά».