Αποζημιώσεις ροδάκινου από χαλάζι και εμπάργκο

oursouzi athen

Του Γιώργου Ουρσουζίδη

Με αφορμή διάφορα σχόλια, καθώς και τη γενικότερη αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο σχετικά με τις αποζημιώσεις, που προέρχονται κυρίως από το «εύλογο ενδιαφέρων» των επιτήδειων - πάντα εν όψει εκλογών - ενημερώνω και εξηγώ τους ενδιαφερόμενους αγρότες, και σας κοινοποιώ τη σχετική επιστολή του Προέδρου του ΕΛ.Γ.Α. Νικόλαου Στουπή.

* Αξίζει να σημειωθεί, ότι επιστολή έχει ήδη σταλεί από την Τρίτη (1/9/2015 ) στις Περιφέρειες και στις κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των κομμάτων.

Μέχρι σήμερα στις λίγες παρόμοιες ενημερωτικές παρεμβάσεις μου, προσπάθησα να είμαι ειλικρινής, σύντομος και περιεκτικός.

1. Για τις υπολειπόμενες αποζημιώσεις ροδάκινου από χαλάζι.
Σε σχέση με το εύλογο ερώτημα όσον αφορά στην υποχρέωση καταβολής υπολειπόμενων αποζημιώσεων στους αγρότες μας από τον ΕΛΓΑ, οι δεσμεύσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που έχει ψηφιστεί από το 2012 για υψηλά ετήσια πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού, έχει επιβάλει συγκεκριμένο ποσοτικό πλαφόν στην δυνατότητα του ΕΛΓΑ να καταβάλει περαιτέρω αποζημιώσεις, θεωρώντας δημοσιονομικά την ασφάλιση εισφορά-έσοδο και την καταβολή της αποζημίωσης έξοδο, παρόλο ότι υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα τα αντίστοιχα ταμειακά ποσά.

Ο ΕΛΓΑ μέχρι σήμερα, έχει καταβάλει στους Έλληνες αγρότες το ποσόν των 122.500.000 εκ ευρώ, όταν στο έτος 2014 είχε καταβάλει 106.000.000 εκ ευρώ, εξαντλώντας τις δυνατότητες του ψηφισμένου από την προηγούμενη Διοίκηση προϋπολογισμού, και αφού ήδη έγινε μια τροποποίησή.

Η Διοίκηση του ΕΛΓΑ προφανώς και έχει συνείδηση της τεράστιας σημασίας του να λάβει και ο τελευταίος αγρότης τα χρήματα που δικαιούται και του αναλογούν, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες κρίσης, γι' αυτό και δουλεύει εντατικά αξιοποιώντας και την τελευταία θεσμική δυνατότητα ώστε το μεγαλύτερο ύψος των αποζημιώσεων να καταβληθεί και να ανακουφίσει τον ταλαιπωρημένο αγροτικό κόσμο, για τον λόγο αυτό:

Οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ προχωρούν στην πλήρη εκκαθάριση των ζημιών που σήμερα έχει φτάσει να είναι έτοιμη κατά 30 εκατομμύρια ευρώ για τη φυτική παραγωγή.

Είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε απρόσκοπτα και σχετικά γρήγορα κάθε εκκαθάριση που ολοκληρώνεται για ζωικό κεφάλαιο και ΠΣΕΑ.

Προετοιμαζόμαστε ώστε σε πολύ μικρό διάστημα μετά τις εκλογές και στη βάση της νέας συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές, που έχει προσδιορίσει σε χαμηλό πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού, και αφού τροποποιηθεί αυτός, να προσαρμόσουμε ανάλογα τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ και να ανοίξουμε το συντομότερο δυνατόν το δρόμο για την καταβολή των αποζημιώσεων μέσα στο φθινόπωρο.

Σε κάθε περίπτωση η καταβολή δεν θα υπερβεί τα 30 εκατ. Ευρώ, γιατί βάσει του Νομικού Πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας του ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να καταβάλει ετήσια ποσά μεγαλύτερα της ετήσιας εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών του.

► Το κονδύλι που αφορά τους αγρότες της περιοχής μας είναι μικρό και θα καλυφθεί από το παραπάνω ποσό - όπως προσωπικά μου δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ - και θα καταβληθεί μέσα στο Φθινόπωρο.

2. Εμπάργκο.

α. Αφορά σε αποζημιώσεις με νομική βάση κατά την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, και με βάση αυτή εδόθησαν 33.000.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή επιτροπή - το πρόγραμμα έκλεισε.

β. Αφορά σε αποζημιώσεις με νομική βάση την μετά τον πόλεμο κατάσταση στην Ουκρανία. Καλύπτει η Ευρωπαϊκή επιτροπή συσκευασία και μεταφορά μήλων, αχλαδιών και ροδάκινων προς διάθεση π.χ. σε σχολεία. Για τα ροδάκινα η αποζημίωση είναι περί τα 20λ/κιλό. Γίνονται αιτήσεις από μεμονωμένους ή ομάδες παραγωγών στην τοπική Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟΚ) του Ν. Ημαθίας.

γ. Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης ασκείται συνεχής πίεση για άρση των συνεπειών του εμπάργκο, σε νωπά φρούτα και ευπαθή προϊόντα - υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία.