Τέλος σε όλες τις φοροαπαλλαγές των αγροτών μέχρι το 2017

agrotis

Την πλήρη κατάργηση μέχρι το 2017 κάθε «ειδικής» φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών προβλέπει, μεταξύ άλλων, η τελική πρόταση που έστειλε αργά το βράδυ της Πέμπτης 9 Ιουλίου η ελληνική κυβέρνηση προς τους θεσμούς, με «αντάλλαγμα» το τριετές δάνειο από τον ESM και την παραμονή στο ευρώ.

Το «πακέτο» είναι ιδιαίτερα επώδυνο για τους επαγγελματίες του αγροτικού χώρου καθώς περιλαμβάνει:

-Φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να πάρει πίσω τις πρόσφατες ρυθμίσεις Βαλαβάνη με τις οποίες θεσπίστηκε αφορολόγητο 12.000 ευρώ για τις κοινοτικές ενισχύσεις.

-Κατάργηση όλων των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και απαλλαγών για τους αγρότες και εξομοίωσή τους με τους ελεύθερους επαγγελματίες σταδιακά μέχρι το τέλος του 2017. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση του συντελεστή φορολόγησης, πιθανότατα σε δύο δόσεις ώστε να φτάσει το 26% σε βάθος διετίας.

-Κατάργηση μέχρι την ίδια χρονιά της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι απώλειες για τους αγρότες θα μετριασθούν ή θα αντισταθμιστούν από την υποχώρηση των τιμών πετρελαίου.

-Αύξηση προκαταβολής φόρου στο 100%. Από το 2017 προτείνεται η προκαταβολή φόρου για τις ατομικές επιχειρήσεις να ανέλθει στο 100%. Δεδομένου ότι μέχρι την ίδια χρονιά θα έχει επέλθει η φορολογική εξομοίωση με τους ελεύθερους επαγγελματίες, το μέτρο «πιάνει» και τους επαγγελματίες αγρότες.

-Προβλέπεται αυστηρότερος προσδιορισμος του ορισμού του «επαγγελματία αγρότη» ώστε λιγότεροι να κάνουν χρήση των φοροαπαλλαγών και των ειδικών καθεστώτων που ισχύουν σήμερα, μέχρι φυσικά να καταργηθούν το 2017.

-Τριπλασιασμός ασφαλιστικών εισφορών λόγω της εναρμόνισης του καθεστώτος που διέπει τον ΟΓΑ με εκείνο του ΙΚΑ.

ΦΠΑ 23% για συσκευασμένα τρόφιμα

Μεγάλες είναι και οι ανατροπές στο ΦΠΑ. Θεσπίζεται:

-Χαμηλός συντελεστής 6% για φάρμακα, βιβλία και θέατρα.

-Μεσαίος συντελεστής 13% για τα φρέσκα/νωπά τρόφιμα, τα ξενοδοχεία, την ενέργεια

-Ενιαίος υψηλός συντελεστής 23% όπου, μεταξύ άλλων, εντάσσονται όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα, δηλαδή τα συσκευασμένα, τα μεταποιημένα και τα κονσερβοποιημένα όπως μακαρόνια, ρύζι, όσπρια πωλούμενα σε συσκευασίες, κονσέρβες, κατεψυγμένα λαχανικά, συσκευασμένο ψωμί, τοματοπελτές, σάλτσες σε κονσέρβες και βαζα, μαρμελάδες, γλυκά κ.α. Σημειωτέον ότι όλα αυτά τα προϊόντα σήμερα εντάσσονται στο 13%

-Με ΦΠΑ 23% (από 13% σήμερα) θα επιβαρύνονται και τα αγροτικά εφόδια, δηλαδή λιπάσματα, σπόροι, φυτοπροστατευτικά. Οι αγρότες θα μπορούν, βεβαίως, να περνούν τα σχετικά έξοδα στα λογιστικά τους βιβλία ως δαπάνες οι οποίες μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα. Ωστόσο το άμεσο κόστος κτήσης τους θα αυξηθεί.

-Kαταργούνται σταδιακά οι εκπτώσεις στο ΦΠΑ στα κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου, που έχουν το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα και δέχονται τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών. Η μείωση των εκπτώσεων θα αρχίσει από τον Οκτώβριο φέτος και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2016. Προβλέπεται να δοθούν αντισταθμιστικά μέτρα ενίσχυσης για τους κατοίκους.

Η αύξηση αυτή του συντελεστή ΦΠΑ μπορεί να αναθεωρηθεί στο τέλος του 2016, με την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν ισοδύναμα πρόσθετα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής κλπ.

αυξάνεται η εισφορά αλληλεγγύης αλλά μονιμοποιείται και η παρακράτησή της στην πηγή των εισοδημάτων.

Άλλα μέτρα

-Περιορίζονται οι δικαιούχοι επιδότησης για πετρέλαιο θέρμανσης το 2016.

- Αλλάζουν οι τιμές ζώνης των αντικειμενικών αξιών, αλλά αυξάνονται οι συντελεστές φόρου ακινήτων, αν χρειαστεί, για να διασφαλιστούν το 2015 και το 2016 έσοδα από τον φόρο ακίνητης περιουσίας ύψους 2,65 δισ. ευρώ.

- Νέα ποινική νομοθεσία σχετικά με τη φοροδιαφυγή και τη φορολογική απάτη

- Αλλάζει ο συντελεστής του φόρου του ναυτιλιακού κλάδου

- Αύξηση στον φορολογικό συντελεστής εταιρειών από 26% σε 28% από τον Σεπτέμβριο

- Φόρος επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων

- Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων

- Φόρος πολυτελείας για τα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων και αύξηση του συντελεστή από 10% σε 13%, που θα επιβληθεί με τα εκκαθαριστικά που εκδίδονται φέτος.

πηγή: www.agronews.gr