Πρόστιμα για την ανεξέλεγκτη απόρριψη κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων

papadopoulos

Από τον αντιδήμαρχο Βέροιας Βασίλη Παπαδόπουλο ανακοινώθηκαν τα εξής: "Η ανεξέλεγκτη απόρριψη κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων στα σημεία υδροληψίας των αγροτικών βυτίων και πλευρικά στους αγροτικούς δρόμους, αποτελούσε μέχρι σήμερα την πάγια «αντιμετώπιση» του προβλήματος, από τους αγρότες.

Ο Δήμος Βέροιας μετά από επίμονες προσπάθειες του εντάχθηκε στο μόνο σχετικό πιλοτικό πρόγραμμα στον ελλαδικό χώρο, διαχείρισης κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, με συμμετοχή του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (Ε.ΣΥ.Φ.) της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ΕΕΑΑ Α.Ε., του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), του ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας και του Συλλόγου Γεωπόνων Νομού Ημαθίας.

Η επίσημη έναρξη του προγράμματος έγινε το Δεκέμβριο του 2014 και περιελάμβανε ενημερώσεις, διανομή φυλλαδίων, δελτία τύπου και ανακοινώσεις απευθυνόμενα κυρίως προς τους αγρότες, με γνώμονα την κατευθυντήρια οδηγία (ΣΕΑ) που εξέδωσε το αρμόδιο υπουργείο.

Επίσης, για την συλλογή των κενών συσκευασιών φ.π, διανεμήθηκαν στα καταστήματα πώλησης γεωργικών φαρμάκων και σε συνεταιρισμούς εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, ειδικοί σάκοι, οι οποίοι δόθηκαν στους αγρότες για τη φύλαξη των κενών συσκευασιών, έως την παράδοση τους κατά την ημέρα συλλογής, ενώ τοποθετήθηκαν απαγορευτικές πινακίδες στα σημεία υδροληψίας.

Παρόλα αυτά, η ανεξέλεγκτη απόρριψη εξακολουθεί να συμβαίνει.

Ο Δήμος υπενθυμίζει ότι για τους παραβάτες της σχετικής νομοθεσίας, προβλέπεται η επιβολή προστίμου από τριακόσια (300) έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. και ποινική δίωξη.

Τηλέφωνα επικοινωνίας του Δήμου Βέροιας, για περισσότερες πληροφορίες είναι τα 2331350615 και 2331350634".