Συμπύρηνο ροδάκινο: Μετά τις 10/7 αναμένεται η έναρξη συγκομιδής

rodakino simp

Λίγο χαμηλότερη σε σχέση με αυτή που αναμενόταν αρχικά θα είναι σύμφωνα με τους μεταποιητές, η φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου και ο λόγος έχει να κάνει με τα προβλήματα καρπόδεσης κάποιων ποικιλιών. Ωστόσο, οι καλλιέργειες των βασικών ποικιλιών δεν παρουσιάζουν προβλήματα. Σε δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), κ. Κώστας Αποστόλου τονίζει ότι: «η συγκομιδή στο συμπύρηνο ροδάκινο φέτος αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 10 Ιουλίου. Φαίνεται ότι η παραγωγή πηγαίνει καλά ωστόσο αναμένουμε λιγότερα ροδάκινα από ότι εκτιμούσαμε αρχικά αλλά θα κατά την γνώμη μου θα είναι υπεραρκετά για να κάνουμε την παραγωγή που σχεδιάζουμε ενόψει των δυνατοτήτων απορρόφησης της αγοράς».

Αναφερόμενος στα αποθέματα, ο κ. Αποστόλου μας αναφέρει: «Για την εμπορική χρονιά 2014 - 2015 που ολοκληρώνεται ουσιαστικά τέλος Ιουνίου εκτιμούμε ότι οι φορτώσεις ήταν καλές το πρώτο 6μηνο του 2014 αλλά δεν ήταν το ίδιο ικανοποιητικές το πρώτο 6μηνο του 2015. Παρότι οι συνθήκες της αγοράς βοηθούσαν σε γενικές γραμμές. Η χρονιά φέτος αναμένεται ότι θα αφήσει περισσότερα αποθέματα από πέρσι. Ενώ τα τελικά αποθέματα στις 31/6 του 2014 ήταν 50.000 τόνοι φέτος εκτιμούμε ότι θα είναι περίπου στις 60.000 - 65.000 τόνοι».

Όσον αφορά τα βερίκοκα που οδηγούνται στη μεταποίηση ο κ. Αποστόλου τονίζει: «Σε περίπου 10 ημέρες αναμένεται η συγκομιδή του βερίκοκου που φέτος επικεντρώνεται στην Πελοπόννησο αφού στην Βόρειο Ελλάδα είχαμε ζημιές από τον παγετό. Στην Πελοπόννησο η παραγωγή κινείται σε κανονικά επίπεδα. Οι τιμές του βερίκοκου παραδοσιακά διαμορφώνονται την τελευταία στιγμή και εξαρτώνται άμεσα από την δυνατότητα διάθεσης των προϊόντων στην αγορά σαν νωπό. Οπότε ακόμα δεν είναι της ώρας να κάνουμε εκτιμήσεις».

πηγή: www.agrotypos.gr