Με 1,20 ευρώ τα πρώτα επιτραπέζια ροδάκινα από Ημαθία και Πέλλα

rodakino

Με τον πήχη στα 1,20 ευρώ το κιλό, για το μέγεθος Α σε συσκευασία κλωβού των 10 κιλών και στα 0,95 ευρώ, για το Β μέγεθος σε ανάλογη συσκευασία, άνοιξαν οι φετινές τιμές στην εσωτερική αγορά, για τις υπερ-πρώιμες ποικιλίες επιτραπέζιου ροδάκινου από τον κάμπο της Ημαθίας και της Πέλλας.

Η συγκομιδή έκανε... σεφτέ, αυτές τις ημέρες, με τις ποικιλίες «Franchoise», «My Crest» και «Spring Crest» όπως είπε στο Agronews ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, προσθέτοντας πως οι παραλαβές διοχετεύονται στην εσωτερική αγορά.

«Για το εξωτερικό δεν έχει γίνει ακόμη καμία φόρτωση. Πιθανότατα θα ξεκινήσουμε εντός της τρέχουσας εβδομάδας με τις πρώτες αποστολές», ανέφερε ο πολύπειρος εκπρόσωπος της κοινοπραξίας ομάδων παραγωγών, σημειώνοντας, πάντως πως οι ποσότητες, για την ώρα, είναι πολύ μικρές. Η εντατικοποίηση της συγκομιδής εξάλλου αναμένεται από τις 15 Ιουνίου και μετά, οπότε θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο.

Η χρονιά ωστόσο προοιωνίζεται δύσκολη και τα αίτια είναι και στο επίπεδο της παραγωγής όσο και σε αυτό της διάθεσης– εμπορίας. Στον πρώτο κρίκο της αλυσίδας του προϊόντος, οι καιρικές συνθήκες φαίνεται ότι τελικά έκαναν ζημιά στην παραγωγή, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη, ίσως και να φτάσει στο 20%-25% του προσδοκώμενου τονάζ, που αρχικά είχε προσδιοριστεί για φέτος στους περίπου 430.000-450.000 τόνους επιτραπέζιου ροδάκινου.

Αντίστοιχα, στο επίπεδο της διάθεσης όσο παραμένει σε ισχύ το ρωσικό εμπάργκο για τα ελληνικού ενδιαφέροντος προϊόντα, η πώληση συναντά προφανείς δυσκολίες. Όμως και οι εναλλακτικές σε άλλες αγορές της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης δεν εγγυώνται σίγουρη απορρόφηση, καθώς σε αυτές κυριαρχούν από χρόνια οι Ισπανοί και άλλοι ανταγωνιστές.

«Δεν είναι εύκολο να μπεις σε μια αγορά, που κυριαρχούν άλλοι, από τον πρώτο χρόνο. Και πέρσι είχαμε ενεργοποιήσει συμφωνία πλαίσιο με Σκανδιναβικές χώρες αλλά τελικά δεν κάναμε καμία φόρτωση γιατί οι Ισπανοί έμπαιναν με πολύ χαμηλότερες τιμές και μόνο αν ακολουθούσαμε, πράγμα που δεν μας συνέφερε, θα κάναμε δουλειά », εξηγεί ο κ. Γιαννακάκης, χωρίς, πάντως, να χάνει την αισιοδοξία του, καθώς ανοίγματα προωθούνται και σε αγορές του Αραβικού Κόλπου, ενώ πάντα υπάρχει η ελπίδα για άρση του εμπάργκο.

πηγή: www.agronews.gr