Βεσυρόπουλος: "Η Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α., οφείλει να δει την αλήθεια και την πραγματικότητα και να αποζημιώσει τους αγρότες"

elga agrotes12

Στο υποκατάστημα του ΕΛ.Γ.Α. στη Βέροια, μαζί με αγρότες της Ημαθίας, της Πέλλας και τους Αντιπεριφερειάρχες Ημαθίας και Πέλλας, Κώστα Καλαϊτζίδη και Θεόδωρο Θεοδωρίδη, βρέθηκε ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, προκειμένου να υποστηρίξει το αίτημα των αγροτών, ώστε να υπαχθούν στις δηλώσεις ζημίας για τον παγετό της 4ης Απριλίου 2015 τα βιομηχανικά ροδάκινα (συμπύρηνα), τα κεράσια, τα μήλα καθώς και τα βιομηχανικά και επιτραπέζια αχλάδια.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, υπενθυμίζεται, ότι ο Βουλευτής Ημαθίας, με επιστολή που είχε αποστείλει στις 7 Μάιου στον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α., ζητούσε την υπαγωγή στις δηλώσεις ζημίας και των άλλων καλλιεργειών (βιομηχανικά ροδάκινα, κεράσια, μήλα, αχλάδια), μια ενέργεια που οδήγησε τον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α. να αποστείλει κλιμάκιο του οργανισμού στην Ημαθία στις 27 Μαΐου, προκειμένου να διερευνήσει την κατάσταση και να αποφανθεί για τις ζημίες που προκλήθηκαν από τον παγετό.

Σε δηλώσεις του ο κ. Βεσυρόπουλος ανέφερε τα εξής:

«Βρέθηκα σήμερα, στο υποκατάστημα του ΕΛ.Γ.Α., στη Βέροια, προκειμένου να στηρίξω ένα δίκαιο αίτημα των αγροτών της Ημαθίας. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι, τα βιομηχανικά ροδάκινα, τα αχλάδια, τα κεράσια και τα μήλα έχουν πληγεί από τον παγετό της 4ης Απριλίου 2015, όπου η θερμοκρασία έπεσε στους -4 βαθμούς κελσίου. Ο παγετός είναι ένα αίτιο, που αποζημιώνεται από τον υπάρχον κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. και πρέπει να υπαχθούν και οι καλλιέργειες που προανέφερα, στις δηλώσεις ζημίας για τον παγετό που ανήγγειλε ο ΕΛ.Γ.Α.

Επίσης, θα ήθελα να τονίσω, ότι είναι άμεση η ανάγκη να ολοκληρωθούν οι αναλογιστικές μελέτες, ώστε να τροποποιηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, και να εφαρμοστεί η τροπολογία που κατέθεσα με συναδέλφους μου και ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2014, η οποία παρέχει πλήρη κάλυψη της αγροτικής παραγωγής από τον ΕΛ.Γ.Α. από όλα τα ζημιογόνα αίτια.

Η Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α., οφείλει να δει την αλήθεια και την πραγματικότητα. Οι αγρότες της Ημαθίας, που είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται από τον παγετό, δεν ζητούν προνομιακή μεταχείριση, ζητούν να εκπληρώσει η πολιτεία την αυτονόητη υποχρέωση της και να τους αποζημιώσει».