Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ πραγματοποίησαν οι αγρότες - Θα ακολουθήσει ραντεβού με υπουργό και πρόεδρο του ΕΛΓΑ (video)

elga agrotes12

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε από αγρότες παραγωγούς ροδάκινου της Ημαθίας και της Πέλλας στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Βέροια με.κύριο αίτημα να συμπεριληφθούν όλα τα ροδάκινα, αχλάδια και κεράσια στο καθεστώς αποζημίωσης.

"Από την στιγμή που πληρώνουν την ασφαλιστική μας εισφορά κανονικά, θέλουμε να αποζημιωνόμαστε σωστά" σχολίασε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Τάσος Χαλκίδης. "Ο παγετός έχει μεγάλη επίπτωση στα συμπύρηνα και τα επιτραπέζια ροδάνινα. Στα επιτραπέζια δόθηκε λύση. Δεν έγινε όμως κάτι αντίστοιχο και για τα συμπύρηνα" τόνισε ο βουλευτής Απόστολος Βεσυρόπουλος.

elga agrotes11

'Το επιτραπέζιο θα αποζημιωθεί. Ο αγρότης πρέπει να ζήσει. Στο συμπύρινο η ζημία υφίσταται αλλά υπάρχουν ζητήματα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Δυστυχώς με τον τρόπο που φτιάχτηκε ο κανονισμός του ΕΛΓΑ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ο αγρότης παραμένει έρμαιο πελατειακών σχέσεων. Θα πρέπει ο αγρότης από την στιγμή που πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές, θα πρέπει σε όλα τα στάδια και από όλες τις ζημιές να μπορεί να αποζημιώνεται. Θα πρέπει να γίνουν αναλογιστικές μελέτες και να υπάρξει μια συνενόηση για το αν μπορούν να μπουν ευρωπαϊκά κονδύλια στον ασφαλιστικό τομέω των αγροτών, ώστε να αποζημιώνονται περισσότερες ζημίες. Γίνεται μια προσπάθεια ώστε ο αγρότης να αποζημιώνεται σε όλα τα στάδια και από όλες τις ζημίες κι επειδή το ασφάλιστρο θα είναι πολύ μεγάλο, αυτό να επιδοτείται κατά 50% από το δημόσιο. Αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει" σημείωσε ο κ. Σηφάκης, βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ.

elga agrotes13

"Είναι γνωστά τα οικονομικά προβλήματα του αγρότη. Δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν οι παραγωγοί εάν δεν αποζημιωθούν τα ροδάκινα, επιτραπέζια και συμπύρηνα. Είναι η τρίτη χρονιά που χτυπήθηκε η Ημαθία" σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης.

Η προισταμένη του ΕΛΓΑ Μαρία Παππά σημείωσε ότι το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ που επισκέφθηκε το Νομό δεν έχει γνωστοποιήσει ακόμη την απόφαση του. Από την πλευρά των αγροτών σε συνεννόηση με τους βουλευτές και τους αντιπεριφερειάρχες αποφασίστηκε να ζητηθεί ραντεβού με τον Υπουργό και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για να λύθεί το πρόβλημα πολιτικά. Στην συνάντηση παραβρέθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες Καλαϊτζίδης, Θεοδωρίδης και οι βουλευτές Σηφάκης, Ουρσουζίδης, Βεσυρόπουλος.