tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Αύξηση της παραγωγής συμπύρηνου ροδάκινου φέτος βλέπουν οι κονσερβοποιοί

Αύξηση της παραγωγής συμπύρηνου ροδάκινου, ύστερα από την περσινή απογοητευτική χρονιά (λόγω καιρού), «βλέπουν» το 2014 οι ροδακινοπαραγωγοί του νομού Ημαθίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου, το μόνο «μελανό» σημείο είναι τα αποθεματικά, που υπολογίζονται σε 50.000 τόνους μέχρι το τέλος Ιουνίου, και μπορεί μεν να είναι διαχειρίσιμα, ωστόσο η φετινή αύξηση της παραγωγής δημιουργεί ανησυχία για το επόμενο έτος. Όπως διευκρίνισε, με δεδομένο ότι το 2013 καταγράφηκε χαμηλή παραγωγή κανείς θα περίμενε ότι τα αποθεματικά θα καταγράφονταν μειωμένα, κάτι που ωστόσο δεν έγινε, και έτσι φέτος «ελπίζουμε» οι εξαγωγές να κινηθούν δυναμικά.

Ο κ. Αποστόλου αναφερόμενος στη φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου, τόνισε ότι υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 450.000 τόνους περίπου, έναντι 220.000 τόνων πέρυσι, 440.000 τόνων το 2012 και 365.000 τόνων το 2011, ενώ εκτίμησε ότι οι τιμές θα κυμανθούν στα επίπεδα του 2012. Υπενθυμίζεται ότι το 2012 το καλό συμπύρηνο ροδάκινο «απολάμβανε» τιμές ύψους 25 λεπτά/κιλό, για κομπόστα και κατάψυξη, ενώ όσες ποσότητες οδηγούνταν για χυμό, δεν ξεπερνούσαν τα 12-13 λεπτά/κιλό.

Σχετικά με το πόσο η έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία θα επηρεάσει τις φετινές ελληνικές εξαγωγές, ο κ. Αποστόλου επεσήμανε ότι τα ελληνικά προϊόντα φτάνουν στη Ρωσία μέσω θάλασσας, «οπότε δεν αναμένεται να υπάρξει κάποιο ..εμπόδιο», ωστόσο το ανησυχητικό όπως υπογράμμισε είναι, «η υποτίμηση του ρουβλιού, που σημαίνει μικρότερα έσοδα για την ελληνική πλευρά».

Διευκρίνισε ότι «οικονομικά χαμένη λόγω της υποτίμησης του ρωσικού νομίσματος» θα βρεθεί η ελληνική πλευρά από την εξαγωγή χυμού προς τη Ρωσία, όπου κατευθύνεται το 1/3 του συνόλου της παραγωγής, ενώ για την κομπόστα, σημείωσε, ότι οι Έλληνες δεν έχουν μεγάλο μερίδιο, δεδομένου ότι κινέζικα φθηνά αντίστοιχα προϊόντα έχουν την «πρωτοκαθεδρία».

Τα ελληνικά ροδάκινα, σε ποσοστό 98% εξάγονται κυρίως στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα τη Γερμανία, και κατά δεύτερο λόγο στη Ρωσία αλλά και την Ταϊλάνδη, ενώ η ελληνική κομπόστα ταξιδεύει και σε περιοχές της Αμερικής και του Καναδά.

πηγή: www.kathimerini.gr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69