tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Άμεση Λύση στο πρόβλημα των εργατών γης ζητά ο Τάσος Μπαρτζώκας μαζί με άλλους δέκα Βουλευτές

Με Κοινοβουλευτική ερώτηση του Τάσου Μπαρτζώκα, συνυπογεγραμμένη από 10 ακόμα Βουλευτές, τίθεται εναγωνίως, εκ νέου το ζήτημα της επείγουσας λύσης στο ζήτημα των «εργατών γης», εν όψει της περιόδου συγκομιδής και λοιπών αγροτικών εργασιών.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, η απαγόρευση της εισόδου στη χώρα μετακλητών υπαλλήλων που απασχολούνται στην αγροτική οικονομία, απόρροια της εφαρμογής των προστατευτικών μέτρων για την εξάπλωση της πανδημίας, δημιουργεί εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση για τους Έλληνες καλλιεργητές. Οι ίδιοι επισημαίνουν τον άμεσο κίνδυνο που υφίσταται να μην ολοκληρωθούν έγκαιρα αγροτικές διαδικασίες, με συνέπεια να πληγεί το αγροτικό προϊόν, είτε από άποψη ποσότητας είτε ποιοτικά.

Βέβαια, το πρόβλημα έλλειψης αγροτικών χεριών δεν είναι νέο. Η εξάρτηση των Ελλήνων καλλιεργητών από αλλοδαπούς εργάτες γης είναι διαχρονική, όπως επίσης και η «ομηρία» τους από το ισχύον, πολύπλοκο θεσμικό καθεστώς. Υπενθυμίζεται, ότι την ανάγκη αλλαγής του, είχε επισημάνει και στο παρελθόν ο Τάσος Μπαρτζώκας, με ερώτηση του προς τη Βουλή, που έθιγε την αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος.

Σε κάθε περίπτωση, οι νέες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία υπογραμμίζουν την ανάγκη να μετριαστεί αυτή η εξάρτηση. Όπως αναφέρει, η κινητοποίηση ημεδαπών ανέργων και δικαιούχων του Εγγυημένου Εισοδήματος Αλληλεγγύης, μέσω παροχής κινήτρων εκ μέρους του ΟΑΕΔ και του συναρμοδίου Υπουργείου, θα μπορούσε να σημάνει τη σταδιακή απεξάρτηση των καλλιεργητών από τους μετακλητούς εργάτες.

Συγκεκριμένα, οι συνυπογράφοντες προτείνουν:

• Τη μη διακοπή της στήριξης από το ταμείο ανεργίας για αγροτική εργασία δυο μηνών
• Την επιδότηση ανεργίας για εργασία στον αγροτικό τομέα, για εγγεγραμμένους ανέργους που δεν δικαιούνται το επίδομα ανεργίας
• Την παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων σε δικαιούχους ΕΕΑ
• Τη μη επιπλέον επιβάρυνση των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ αγροτών

Σύμφωνα με δήλωση του «οι αγρότες δεν μπορούν να εγκλωβίζονται σε αδιέξοδα, που χρονίζουν και τους αφήνουν μετέωρους. Η πολιτική ηγεσία οφείλει να επεξεργαστεί μία λύση που θα τους επιτρέψει να επικεντρωθούν στην αγροτική παραγωγή, συνεχίζοντας να προσφέρουν και να διακρίνονται για τα εξαιρετικά προϊόντα τους».

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69