tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Καρασαρλίδου: Στελέχωση του ΕΛΓΑ τώρα και επίσπευση αποζημιώσεων στο 100% για να μείνουν όρθιοι οι αγρότες

Ερώτηση στη Βουλή για την υποστελέχωση και την λειτουργία του ΕΛΓΑ σε Ημαθία και Πέλλα, αλλά και την ανάγκη άμεσων αποζημιώσεων στο 100% της ζημιάς, κατέθεσε η βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Φρόσω Καρασαρλίδου, ζητώντας παράλληλα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Βορίδη, να μεριμνήσει για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες και να εγγυηθεί τη συνέχεια της λειτουργίας του ΕΛΓΑ και όχι την ιδιωτικοποίηση της αγροτικής ασφάλισης.

Η κα Καρασαρλίδου, τονίζει τις τραγικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην γεωργική παραγωγή και ειδικότερα στις καλλιέργειες Ημαθίας και Πέλλας, που ήρθαν να προστεθούν τα τελευταία χρόνια, στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα των χαμηλών τιμών των προϊόντων, του εμπάργκο, αλλά και της μαύρης αγοράς.

Όπως αναφέρει η βουλευτής: «Σημαντικές ζημιές και απώλειες στις καλλιέργειες προκαλεί τα τελευταία χρόνια η κλιματική αλλαγή λόγω της έντασης και συχνότητας ακραίων φυσικών φαινομένων. Τις συνέπειες υφίστανται και οι δενδροκαλλιέργειες της περιοχής Ημαθίας και Πέλλας, στις οποίες, έχουν προκληθεί εκτεταμένες ζημιές από έντονες βροχοπτώσεις, χαλάζι, ανεμοθύελλες, παγετούς, όπως άλλωστε αποδεικνύουν και τα ποσοστά αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ στις περιοχές.

Επιπρόσθετα οι χαμηλές τιμές των εμπορεύσιμων προϊόντων, της απώλειας της ρωσικής αγοράς από το εμπάργκο που έχει επιβληθεί για μία σειρά ελληνικών νωπών αγροτικών προϊόντων, αλλά και της μαύρης αγοράς, αυξήσει την οικονομική πίεση των αγροτών.

Κατόπιν τούτων, είναι προφανές ότι για την επιβίωσή τους και την συνέχιση της παραγωγής, απαιτούνται γρήγορες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, αλλά αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών.

Στο τοπικό υποκατάστημα ΕΛΓΑ Βέροιας-Πέλλας, από τους 33 μόνιμους γεωπόνους έχουν φύγει περίπου 11, είτε λόγω κινητικότητας σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, είτε λόγω απόσπασης, είτε λόγω μετάθεσης σε άλλα υποκαταστήματα. Κατά συνέπεια, η δυναμικότητα του υποκαταστήματος σε μόνιμο προσωπικό έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα. Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και σε άλλα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ στην χώρα.

Επειδή παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς από τον ΕΛΓΑ λόγω μείωσης προσωπικού.

Επειδή αν για την καλλιεργητική περίοδο του 2020 επαναληφθούν ζημίες αντίστοιχου μεγέθους με την προηγουμένη τριετία, υπάρχει ο κίνδυνος μη ανταπόκρισης του ΕΛΓΑ.

Επειδή ο ΕΛΓΑ δεν έχει ολοκληρώσει το οργανόγραμμα του, οπότε και δεν έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της Κινητικότητας, με συνέπεια, ενώ μπορούν να μετατεθούν μόνιμοι υπάλληλοι δεν μπορούν να έρθουν μέσω κινητικότητας νέοι μόνιμοι υπάλληλοι από άλλες υπηρεσίας.

Ερωτάται ο κος Υπουργός:

-Πότε θα ολοκληρωθεί το οργανόγραμμα του οργανισμού και πότε θα αναρτηθεί ψηφιακά στη πλατφόρμα της κινητικότητας;

-Υπάρχει στο χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου η προκήρυξη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ και αν ναι αυτή θα είναι σε εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να αποφευχθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες;

-Εγγυάται την συνέχεια της λειτουργίας του ΕΛΓΑ και όχι την ιδιωτικοποίηση της αγροτικής ασφάλισης;

-Προτίθεται ο ΕΛΓΑ να πληρώσει το 100% των αποζημιώσεων για τις καταστροφές του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου και όχι σε δόσεις (για φέτος η πρώτη πληρωμή είναι το 65% της δικαιούμενης αποζημίωσης);»

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69