tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Προστασία από ανοιξιάτικο παγετό: Επίδραση ψεκασμών με φυσικές ή χημικές ουσίες

Η αποτελεσματικότητα εφαρμογής διαφορετικών φυσικών ή χημικών ουσιών στην προστασία από ανοιξιάτικο παγετό σε καλλιέργειες ροδακινιάς και ροδιάς μελετήθηκαν προηγούμενα έτη στο Τμήμα Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας (Τ.Φ.Ο.Δ.Ν.). Στην ανακοίνωση του το Τμήμα Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας αναφέρει: "Βρέθηκε πως μείωση της ζημιάς από χαμηλές θερμοκρασίες προκλήθηκε από τις παρακάτω μεταχειρίσεις:

α) Σημαντική προστασία έδωσαν οι ψεκασμοί που έγιναν με 2,5% ή 4% μελάσα μία εβδομάδα και μία ημέρα πριν τον παγετό, σε δένδρα ροδακινιάς που βρίσκονταν σε στάδιο κλειστού άνθους ή ροζ μπουμπουκιού. Επιπλέον, αν και δεν το μελετήσαμε, παραγωγοί μας είπαν πως προηγούμενα έτη εφάρμοσαν μόνο μία φορά- μία ημέρα πριν τον παγετό, τη μελάσα στο δικό τους οπωρώνα ροδακινιάς και παρατήρησαν μείωση της ζημιάς. Προσοχή στα πειράματα που έγιναν βρέθηκε πως οι ψεκασμοί με μελάσα δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα όταν έγιναν σε στάδιο μετά την καρπόδεση στάδιο πολύ ευπαθές σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Το ίδιο αποτελεσματικοί ήταν οι ψεκασμοί με μελάσα στη μείωση της ζημιάς από τις χαμηλές θερμοκρασίες σε βλαστούς ροδιάς λίγο πριν την έκπτυξη των βλαστοφόρων οφθαλμών.

β) Αμέσως μετά τον παγετό (ξημερώματα μετά τον παγετό) ψεκασμός με 10 ppm γιβερριλίνη μαζί με Captan και προσκολλητικό σε συνιστώμενες δόσεις.

Συνημμένα οι σύνδεσμοι των σχετικών εργασιών (από την ιστοσελίδα του Τ.Φ.Ο.Δ.Ν. www.pomologyinstitute.gr):

ΧΡΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΓΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ
https://pomologyinstitute.gr/…/2004-%CE%A7%CF%81%CE%AE%CF%8…

ΜΕΛΕΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ 12 ΦΥΣΙΚΩΝ Ή ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΟΧΗ ΑΝΘΟΦΟΡΩΝ ΟΦΘΑΛΜΩΝ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ ΣΕ ΧΑΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ
https://pomologyinstitute.gr/…/2007-%CE%9C%CE%B5%CE%BB%CE%A…

ΧΡΗΣΗ ΟΣΜΩΡΥΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΙΑΣ ΑΠΟ ΠΑΓΕΤΟ
https://pomologyinstitute.gr/…/2016-%CE%A7%CF%81%CE%AE%CF%8…"

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69