tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

«Ασθένεια» για τα ροδάκινα τα κοινωνικά επιδόματα

Στους Κούρδους και Σύρους πρόσφυγες και στους παράτυπους μετανάστες από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα hotspots στρέφουν τις ελπίδες τους για συγκομιδή της σοδειάς των ροδακίνων οι παραγωγοί του κάμπου της Μακεδονίας.

To κάλεσμα στους χιλιάδες ανέργους της περιοχής, με προτάσεις για καλό μεροκάματο, ένσημα, στέγη και διατροφή, προσέκρουσε στα... κοινωνικά επιδόματα. «Δεν μπορέσαμε να τους ξεκολλήσουμε από τις καφετέριες, θεωρούν ότι βολεύονται με τα επιδόματα, είναι τόσο απλό», σχολίασε στην «Κ» αγροτοσυνεταιριστής της Ημαθίας.

Την Τετάρτη με πρωτοβουλία της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, ομάδα προσφύγων από το Κέντρο Φιλοξενίας της Αλεξάνδρειας ξεναγήθηκε στον κάμπο και στα εργοστάσια διαλογής.

Ο πρόεδρός της κ. Χρήστος Γιαννακάκης ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία για να εργαστούν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά, όπως τόνισε, δεν επαρκούν, καθώς χρειάζονται χιλιάδες άλλα χέρια. Στα 68 του χρόνια ο παραγωγός Αντώνης Γκουντής πιάνει δουλειά στον κάμπο της Ημαθίας τα χαράματα και φεύγει κατάκοπος με τη δύση τούτες τις μέρες. Είναι η εποχή του αραιώματος στα ροδάκινα και εργάτες δεν βρήκε, όσο και αν έψαξε. Δίνει καλό μεροκάματο, όπως προβλέπει ο νόμος, με ένσημα και διατροφή, αλλά ανταπόκριση δεν υπήρξε.

«Νέοι άνθρωποι κάθονται όλη τη μέρα στις καφετέριες με τα κινητά, στρίβουν τσιγαράκι και δεν έρχονται στον κάμπο. Γιατί να δουλέψουν; Παίρνουν το κοινωνικό επίδομα και αράζουν, κορόιδα είναι; Αυτά τα επιδόματα κατέστρεψαν τον κάμπο», λέει στην «Κ». Ο κ. Γκουντής έχει 260 στρέμματα με ροδάκινα και βερίκοκα και αγωνιά για τη συγκομιδή τους, που αρχίζει από τον άλλο μήνα.

«Δεν βρίσκω εργάτες, δεν έρχεται κανένας», λέει και εξηγεί ότι παλεύει στο αραίωμα ο ίδιος μαζί με δέκα Αλβανούς, ενώ χρειάζεται τουλάχιστον διπλάσιους εργάτες. «Είναι παλιοί γνωστοί, καλά παιδιά, δουλεύουν δώδεκα ώρες την ημέρα, αλλά δεν φτάνουν. Δέκα χιλιάδες ανέργους έχει ο νομός μας, αλλά...».

Αγωνία

Επτακόσιες με οκτακόσιες χιλιάδες τόνοι παραγωγής (ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, κ.ά.) ωριμάζουν στα δένδρα και θα χρειαστούν δέκα με δώδεκα χιλιάδες εποχικοί εργάτες για να μαζέψουν τη σοδειά. Οι παραγωγοί, η βιομηχανία διαλογής και κομποστοποίησης, στον κατά τα άλλα ευλογημένο κάμπο της Μακεδονίας, αγωνιούν.

Ο Αντώνης Μαρκοβίτης είναι πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βεροίας Venus. «Ενώ στην περιοχή μας έχουμε ανεργία 30%, δεν βρίσκουμε εργάτες», λέει στην «Κ». «Μέχρι πρόσφατα δεν έρχονταν στα χωράφια και στα εργοστάσια γιατί θα έχαναν τα προνόμια του μακροχρόνια ανέργου. Οταν πετύχαμε, κατόπιν πιέσεων, να μην προσμετριώνται στο καθεστώς αυτό τα εβδομήντα εποχικά μεροκάματα ήρθαν τα επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης και μας σκότωσαν. Ο άλλος σκέφτεται και λέει: “Ασε τώρα, παίρνω από το κοινωνικό επίδομα κάποια σίγουρα λεφτά, αν πάω να δουλέψω και πάρω και δύο χιλιάρικα θα χάσω αυτό το επίδομα”. Ετσι δεν έρχεται. Προτιμάει την καφετέρια...».

Η βιομηχανία κομπόστας είναι ο πλέον δυναμικός εξαγωγικός κλάδος της Ελλάδας. «Η ελληνική κομπόστα είναι η πρώτη σε πωλήσεις παγκοσμίως», λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας Κώστας Αποστόλου, αλλά και αυτός ανησυχεί. «Φέτος έχουμε λιγότερους εργάτες. Η επιδοματική πολιτική αποθαρρύνει την εργασία και είναι εμφανές αυτό στη δυσκολία να βρεθούν εργάτες τόσο για να μαζέψουν την παραγωγή όσο και για τη διαδικασία κομποστοποίησής της».

Κινδυνεύουν να μείνουν τα ροδάκινα και τα βερίκοκα στα δένδρα; ρωτήσαμε τον κ. Γιαννακάκη. «Κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό. Προτείναμε στον υπουργό Γεωργίας να δοθεί μια κάρτα εργασίας για τους Αλβανούς που έρχονται με τρίμηνη τουριστική βίζα στην Ελλάδα, ώστε να εργαστούν στα χωράφια. Μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει».

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, τη λύση «καλείται» να δώσει και πάλι η «μαύρη» εργασία, την οποία όμως, όπως λένε, δεν θέλουν οι παραγωγοί. Αποτελεί κοινό μυστικό στον κάμπο ότι την παραγωγή μαζεύουν από τα δένδρα Αλβανοί που έρχονται στην Ελλάδα με τρίμηνη τουριστική βίζα και πληρώνονται «μαύρα». Η νόμιμη διαδικασία των μετακλητών εποχικών εργατών από την Αλβανία έχει πλέον ατονήσει, καθώς πρόκειται για ένα ολόκληρο γραφειοκρατικό γολγοθά, μέσω διακρατικών συμφωνιών, που αποτρέπει τους ενδιαφερόμενους. Προτιμούν να έρθουν με βίζα, για «τουρισμό», να δουλέψουν «μαύρα» κάποιες μέρες και να επιστρέψουν με ένα σχετικά καλό κομπόδεμα, παρά να υποστούν την ταλαιπωρία της μετάκλησης. «Εμείς δεν μπορούμε να πληρώνουμε δίχως αποδείξεις, γιατί πρέπει να εμφανίσουμε έξοδα, η φορολογία είναι ανελέητη. Οι έλεγχοι έχουν ενταθεί στο χωράφι και στα εργοστάσια και εάν μας πιάσουν με ανασφάλιστους εργάτες θα μας πετσοκόψουν», τονίζει ο Μαρκοβίτης.

«Φέρνοντας πρόσφυγες, θα πληρώνονται νόμιμα και έτσι θα σπάσουμε τον “τσαμπουκά” των Αλβανών που ζητάνε “τρελά” λεφτά σε μαύρα μεροκάματα για να έρθουν», μας είπε αγροτοσυνδικαλιστής της περιοχής. «Αυτό που γίνεται με τα κοινωνικά επιδόματα είναι επικίνδυνο. Ωθεί του νέους στο να μην εργάζονται, γαλουχείται μια γενιά με “κουλτούρα” επιδόματος. Ερχονται και με ρωτάνε τι πρέπει να κάνουν για να πληρώνονται “μαύρα” ώστε να εμφανίζουν εισοδηματικά κριτήρια χαμηλά στη φορολογική τους δήλωση και να παίρνουν μεγαλύτερο κοινωνικό επίδομα», είπε στην «Κ» σύμβουλος εργασίας.

Νύχτα με νταλίκες

Δεν ανθεί μόνο η «μαύρη» εργασία στον κάμπο, αλλά και η «μαύρη» αγοραπωλησία παραγωγής. Φεύγουν τις νύχτες για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία νταλίκες με φορτία χωρίς τιμολόγια. Πώς γίνεται; «Πλησιάζουν τ’ “αλάνια” τον παραγωγό και του λένε: πόσο έχει η τιμή αγοράς, τριάντα λεπτά; Πάρε είκοσι πέντε μαύρα και τα λεφτά στο χέρι, σου κόβω τιμολόγιο για πέντε λεπτά, ή και καθόλου. Τα φορτώνουν τα μεσάνυχτα στο χωράφι και φεύγουν για Βουλγαρία και Ρουμανία», εξηγεί ο κ. Μαρκοβίτης, τονίζοντας ότι το φαινόμενο είναι εκτεταμένο και εις γνώσιν των Αρχών. ​​«Μαύρες» αγοραπωλησίες γίνονται σε όλη την Ελλάδα. Παραγωγός της περιοχής, που δεν θέλησε να μιλήσει επωνύμως, ανέφερε στην «Κ» περιστατικό που του αποκάλυψε Βούλγαρος συνεργάτης του. «Πήγε στην Πελοπόννησο για να αγοράσει φρούτα και λαχανικά και για κάποιο λόγο επισκέφθηκε το αστυνομικό τμήμα. Οταν είπε στον αξιωματικό υπηρεσίας για τον σκοπό του ταξιδιού του, εκείνος του είπε πως έχει παραγωγή πορτοκαλιών και του πρότεινε να του τα πουλήσει “μαύρα”. Στη συνέχεια συνάντησε τον ιερέα του χωριού, ο οποίος, επίσης του πρότεινε να πάρει χωρίς απόδειξη την παραγωγή του. Τα ήθελε “μαύρα”, κατάμαυρα σαν το ράσο του», είπε ο Βούλγαρος. Αλήθεια, ψέματα, Κύριος οίδε.

Πηγή: www.kathimerini.gr 

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69