tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Επιστολές Βεσυρόπουλου, Μπατσαρά σε Καρασμάνη για το επιτραπέζιο ροδάκινο

rodakino

Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Καρασμάνη, απέστειλε ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος με αφορμή το πρόβλημα που ανέκυψε με τη διάθεση (αγορές εξωτερικού) και την τιμή του ροδάκινου, με την οποία προτείνει συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα οριστικά μέσα από ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.  

Σε δήλωση του ο κ. Βεσυρόπουλος ανέφερε τα εξής:

«Συμμετείχα στη σύσκεψη για το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη διάθεση και την τιμή του ροδάκινου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Οι αιτίες αρκετές.

Οφείλουμε όμως να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και όχι με ημίμετρα.

Είμαι αποφασισμένος να εξαντλήσω κάθε προσπάθεια, με στόχο το μοναδικής ποιότητας προϊόν που παράγει η γη της Ημαθίας και οι αγρότες μας, να επανέλθει στα επίπεδα που του αξίζει.

Κατέθεσα, στον αρμόδιο Υπουργό συγκεκριμένη πρόταση, ώστε να ενεργοποιηθεί και να αυξηθεί από 5% σε 20% το ποσοστό της ρύθμισης του κοινοτικού κανονισμού, που προβλέπει απόσυρση προϊόντων στο μέσο όρο του όγκου που διατέθηκε στο εμπόριο, για κάθε δεδομένο προϊόν κατά τα προηγούμενα τρία έτη.

Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα προϊόντα θα τύχουν κοινοτικής ενίσχυσης στο πλαίσιο των επιχειρησιακών προγραμμάτων τους, προκειμένου σε συνθήκες κρίσης και έκτακτων αναγκών να ομαλοποιείται η αγορά και να μην πλήττονται άδικα οι αγρότες από τις χαμηλές τιμές».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής

«Με αφορμή το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη διάθεση (αγορές εξωτερικού) και την τιμή του ροδάκινου αλλά και της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Βέροια με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Κώστα Καραπαναγιωτίδη, με τη συμμετοχή συνεταιριστικών φορέων, εξαγωγέων και εκπροσώπων επαγγελματικών αγροτικών οργανώσεων, πέρα από τις ενέργειες που αποφασίστηκε ομόφωνα να πραγματοποιηθούν (παρέμβαση στην εσωτερική αγορά με αύξηση κατανάλωσης σε ξενοδοχεία, στρατό, νοσηλευτικά ιδρύματα, εκκλησία και ξενοδοχεία) εκτιμώ ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με ένα πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Στα πλαίσια της ΚΟΑ των Οπωροκηπευτικών και όσον αφορά στην «Πρόληψη και Διαχείριση των Κρίσεων» και ειδικότερα στη «Δράση» της απόσυρσης από την αγορά, σύμφωνα με τον κοινοτικό Κανονισμό (ΕΚ) 1580/2007, οι Ομάδες Παραγωγών έχουν τη δυνατότητα να αποσύρουν προϊόντα, όπως ροδάκινο και νεκταρίνι, σε ποσοστό μέχρι 5% του μέσου όρου του όγκου που διατέθηκε στο εμπόριο για κάθε δεδομένο προϊόν κατά τα προηγούμενα τρία έτη και να τύχουν κοινοτικής ενίσχυσης στο πλαίσιο των επιχειρησιακών προγραμμάτων τους.

Ενόψει και της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας στις 14 Ιουλίου, θεωρώ ότι θα πρέπει να τεθεί η ενεργοποίηση αυτής της ρύθμισης στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, σε συνεννόηση και με άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία που αντιμετωπίζουν ενδεχομένως παρόμοια ζητήματα.

Προτείνω, να κατατεθεί πρόταση για την αύξηση του ποσοστού απόσυρσης προϊόντων από την αγορά από 5% σε τουλάχιστον 20%, προκειμένου σε συνθήκες κρίσης και έκτακτων αναγκών να ομαλοποιείται η αγορά και να μην πλήττονται άδικα οι αγρότες από τις χαμηλές τιμές».

Η επιστολή Μπατσαρά

Επιστολή για το ίδιο ζήτημα έστειλε στον Γιώργο Καρασμάνη και η Γεωργία Μπατσαρά. Στην επιστολή αναφέρει: "Αξιότιμε Κε Υπουργέ,
το Σάββατο 5 Ιουλίου 2014 πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Ημαθίας ευρεία σύσκεψη με θέμα συζήτησης το ροδάκινο όλων των ενδιαφερομένων φορέων στην οποία είχα την τιμή να συμμετάσχω.
Κε Υπουργέ,
όπως γνωρίζετε οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας και ο αγροτικός πληθυσμός εν γένει εκτός της οικονομικής κρίσης η οποία μαστίζει όλη τη χώρα αντιμετωπίζουν δύο σοβαρότατα προβλήματα.
1ο Η χαλαζόπτωση του Ιουνίου η οποία έπληξε την περιοχή της Μελίκης προκάλεσε ζημιές 100% στις παραγωγές για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Οι αγρότες όχι μόνο αδυνατούν να ανταποκριθούν στις καλλιεργητικές δαπάνες αλλά αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα επιβίωσης.
Για την αντιμετώπιση των ανωτέρω αιτούμαστε:
α) Την έγκαιρη, αντικειμενική και δίκαιη καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ ώστε να καταβληθούν στους αγρότες όσο το δυνατόν νωρίτερα οι αντίστοιχες αποζημιώσεις.
β) Την προκαταβολή 3€ ανά δέντρο και 15€ ανά στρέμμα για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.
2ο Η μη απορρόφηση των επιτραπέζιων ροδάκινων από τις αγορές της Ρωσίας έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν αδιάθετες στα ψυγεία τεράστιες ποσότητες ροδάκινων οι οποίες λόγω και της ευαισθησίας του προϊόντος θα οδηγηθούν στις χωματερές.
Το ανωτέρω πρόβλημα σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές της αγοράς για τα επιτραπέζια ροδάκινα τα οποία αυτές απορροφούν οδηγούν τους αγρότες μας σε οικονομική καταστροφή και απόγνωση.
Κύριε Υπουργέ,
είστε ο άνθρωπος που εδώ και πολλά έτη ασχολείται με τον αγροτικό κόσμο και τα προβλήματά του.
Διαθέτετε τη γνώση και την εμπειρία σε αγροτικά θέματα προπαντός όμως την ευαισθησία και τη διάθεση να δώσετε λύσεις προς όφελος του αγροτικού μας κόσμου και της οικονομίας της χώρας μας.
Εφόσον ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τις ανωτέρω ζημιές ζητάμε:
1. Την εύρεση λύσης ως προς τη διάθεση των αδιάθετων προϊόντων στην εσωτερική αγορά (στρατό, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, ξενοδοχεία)
2. Την κοινοποίηση του προβλήματος στη σύσκεψη Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρώπης, ώστε να δοθεί ευρωπαϊκή λύση μέσα από κοινοτικά προγράμματα
3. Τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου διεκδίκησης μόνιμων λύσεων για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος με τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης των ροδακινοπαραγωγών χωρών του νότου

Κε Υπουργέ ,
είμαι βέβαιη ότι θα ενσκύψετε με το μέγιστο ενδιαφέρον στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας όπως σας τα περιέγραψα και σας είναι ήδη γνωστά ώστε να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις προς ανακούφιση τους".

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69