Logo

5+1 συμπτώματα της κύστης κόκκυγος

Στο σημείο εκείνο κάτω από την επιδερμίδα, συμβαίνει σε μερικά άτομα να εμφανίζεται μία κύστη (σκληρό μόρφωμα) που διαθέτει συνήθως πόρους στο δέρμα, τα οποία είναι συρίγγια που συνδέουν την κύστη με την επιδερμίδα. Η νόσος εμφανίζεται πιο συχνά σε νεαρούς άνδρες ενώ ακόμη, δεν είναι εντελώς εξακριβωμένη η ακριβής αιτιολογία της.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος

Η κύστη κόκκυγος εξελίσσεται κατά τη διάρκεια της ζωής των ασθενών εντελώς ανώδυνα και για πολύ καιρό δεν γίνεται αντιληπτή. Οι ασθενείς παρατηρούν την εμφάνιση μιας μικρής διόγκωσης στην περιοχή που αποκαλούμε συχνά «ουρά». Αν είναι ενημερωμένοι, ή έστω υποψιασμένοι, απευθύνονται σε ειδικό χειρουργό προτού η διόγκωση μετατραπεί σε απόστημα (μεγάλη και επώδυνη φλεγμονώδης μάζα) που είναι επίπονη.

Πολλοί ασθενείς αναφέρουν συχνά εκτός από τη διόγκωση και την εκροή υγρού ή πυώδους υλικού από ένα δερματικό στόμιο (συρίγγιο) της περιοχής που φλεγμένει εξαιτίας της κύστης κόκκυγος. Το υγρό που εκρέει έχει δυσάρεστη οσμή και ρυπαίνει το εσώρουχο, γεγονός που κινητοποιεί τους πάσχοντες να αναζητήσουν θεραπεία για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Υπάρχουν περιστατικά ασθενών που εμφανίζουν πυρετό και ναυτία, ενώ νιώθουν καταβολή του οργανισμού τους, λόγω της ύπαρξης κύστης κόκκυγος.

Τα συμπτώματα της χωρίς επιπλοκή κυστης κοκκυγος καταγράφονται ως ήπια καθώς γίνεται αντιληπτή από τη ρύπανση του εσώρουχου με οροαιματηρό υγρό. Αντίθετα, στην οξεία της μορφή παρουσιάζεται με ισχυρό πόνο και δημιουργία αποστήματος. Στη χρόνια μορφή της δε, παρατηρείται συνεχής ή και κατά διαστήματα έκκριση υγρού από την περιοχή.

Επομένως, τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος επιγραμματικά είναι:

- Εμφανίζεται μια μικρή διόγκωση στον κόκκυγα

- Δημιουργείται ενόχληση χαμηλά στην πλάτη

- Δημιουργείται απόστημα στην περιοχή, που είναι συνήθως επίπονο

- Εκρέει υγρό ή πυώδες υλικό από το απόστημα

- Φλεγμαίνει το απόστημα, διογκώνεται και εκρέει δύσοσμο πύον

- Εμφανίζεται πυρετός και ναυτία εξαιτίας της φλεγμονής

Πώς γίνεται η διάγνωση & η θεραπεία της κύστης κόκκυγος

Η διάγνωση για την κύστη κόκκυγα γίνεται κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης από τον ιατρό/ χειρουργό, χωρίς να είναι απαραίτητη καμία άλλη αιματολογική ή ακτινολογική εξέταση.

Η σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος απαλλάσει σε σύντομο χρόνο τον ασθενή από τα συμπτώματα που του προκαλεί η νόσος, θεραπεύει την πάσχουσα περιοχή με ελάχιστα επεμβατική διαδικασία και μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες επανεμφάνισής της.

Συγκεκριμένα, η πλέον σύγχρονη μέθοδος για την κύστη κόκκυγος, EPSiT, είναι μία ενδοσκοπική και ελάχιστα επεμβατική θεραπεία που προσφέρει μόνιμο αποτέλεσμα, ταχεία ανάρρωση και σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Το γεγονός ότι είναι ελάχιστα επεμβατική προσφέρει ποικίλα πλεονεκτήματα στους ασθενείς καθώς οι υπό θεραπεία ιστοί δέχονται τη μικρότερη δυνατή καταπόνηση, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αναρρώσουν γρήγορα και να επανέλθουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες και την εργασία τους.

Η μέθοδος EPSiT διενεργείται με τοπική αναισθησία, είναι αναίμακτη και ανώδυνη και δημιουργεί μόνο μια μικρή χειρουργική ουλή αλλά σημαντικά λιγότερη ενόχληση για τη μετεγχειρητική πορεία κάθε ασθενή.

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb