Logo

Ομιλία με θέμα "Γυναίκα και άσκηση: από την παιδική ως την τρίτη ηλικία" διοργάνωσε το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας (φωτογραφίες)

Την εκδήλωση χαιρέτησε η αντιπρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας, Αλκμήνη Γαλανοπούλου-Μπεμπέτσου, η οποία αφού πρώτα αναφέρθηκε στο βιογραφικό της ομιλήτριας, είπε ότι «πρόκειται να παρακολουθήσουμε μία ομιλία για την χαρά, την ευεξία και την υγεία, ενώ έκλεισε με την φράση ‘για τον άνθρωπο η άθληση είναι υγεία και φάρμακο, και μάλιστα χωρίς παρενέργειες’».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κεντρική ομιλήτρια, η Μένια Καζάκη, Msc, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Εξειδικευμένη επαγγελματίας Άσκησης και Υγείας, η οποία ανέπτυξε τις ενότητες:

Μύθοι και πραγματικότητα

Ανάγκες και στόχοι σε κάθε ηλικιακή φάση

Τα εργαλεία του σύγχρονου Fitness και η συμβολή του χορού στην υπηρεσία της γυναικείας υγείας

«Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί ένα έναυσμα για να δημιουργήσει προβληματισμούς  και να παρθούν αποφάσεις, σχετικά με την άσκηση των γυναικών σε όλες τις ηλικίες», είπε.

Ξεκινώντας με τους μύθους – παραμύθια για μεγάλα μωρά, όπως το ότι η γυναίκα δεν μπορεί να ασκείται δυνατά, η κα Καζάκη τόνισε ότι όλες οι γυναίκες πρέπει να ενημερώνονται σωστά ώστε να αθλούνται καλύτερα. Η άσκηση έχει αναγνωριστεί παγκόσμια ότι είναι φάρμακο.

Συνέχισε μιλώντας για τις αναπτυξιακές ηλικίες, ξεκινώντας με τις αθώες  ηλικίες, δηλαδή την παιδική ηλικία, όπου μπαίνουν οι βάσεις για την κίνηση στα παιδιά. Αυτός είναι ένας τρόπος ώστε να αποφευχθεί η παιδική παχυσαρκία, η οποία κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη θέση.

Ακολούθησε μιλώντας για τις  εκρηκτικές ηλικίες, δηλαδή την εφηβεία, που το αισθητικό κομμάτι παίζει σημαντικό ρόλο.

Οι δημιουργικές ηλικίες είναι η μερίδα που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα καθώς η ασθένεια της καρέκλας προκαλεί ζημίες στην σπονδυλική στήλη και κυρίως σε αυχένα και μέση. Επίσης η διαχείριση της εγκυμοσύνης, που αλλάζει το σώμα της γυναίκας και τέλος ότι είναι η ηλικία που εμφανίζεται το τέρας του στρες.

Συνεχίζοντας με τις γοητευτικές ηλικίες τόνισε ότι η κατάλληλη σωματική άσκηση διατηρεί την μυϊκή μάζα και προφυλάσσει από προβλήματα οστεοπόρωσης αλλά επίσης καθυστερεί την εμφάνιση Alzheimer.

Στο τέλος μίλησε για τις σοφές ηλικίες λέγοντας ότι δεν έχει σημασία πόσο ετών είναι κάποια που θέλει να αθληθεί, καθώς έτσι θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής της.

Αναφέρθηκε στον όρο ‘Φυσική Κατάσταση’ και ποιοι είναι οι παράμετροί του, στα είδη άσκησης (καρδιοαναπνευστική, ενδυνάμωση, με αντιστάσεις, εναλλακτική κ.α.), στο τι είναι η εναλλακτική άσκηση και τα οφέλη της, στην κινητικότητα που είναι το καινούργιο παιχνίδι του fitness και περιλαμβάνει ορθοσωμία, ευλυγισία κ.α., στην άσκηση αθλητικών επιδόσεων και στους κινδύνους που κρύβουν, στον χορό ο οποίος είναι το ύψιστο κινητικό εργαλείο, ο οποίος προάγει την ορθοσωμία και την εκτόνωση από στρες, τι είναι το fitness κ.α.

Σημαντικό είναι η μετάδοση της γνώσης, ώστε να γίνει ένα παραπάνω βήμα προς την επίτευξη του στόχου που αξίζει κάθε γυναίκα. Μια υγιή, όμορφη, λειτουργική και τελικά αξιοζήλευτη ζωή.

Η ομιλία της έκλεισε την φράση ‘καθοδηγώ δίνοντας το παράδειγμα’.

Παράλληλα, η κα Καζάκη διάβασε το μήνυμα που απέστειλε για την εκδήλωση ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας Βασίλης Διαμαντόπουλος.

Στο τέλος ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

 

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb