Logo

Εκκαθαριστικά - φωτιά: 1.433 ευρώ ο μέσος φόρος για 2,3 εκατ. φορολογούμενους

Έξτρα φόρους περίπου 3,5 δισ. ευρώ φέρνουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων για σχεδόν 2,4 εκατομμύρια φορολογουμένους. Η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ολοκληρώθηκε με περισσότερους από 200.000 φορολογουμένους να επιλέγουν την τελευταία ημέρα, πριν την εκπνοή της προθεσμίας, για να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση.

Η «αυλαία» για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έπεσε και τώρα έρχεται η ώρα για την εξόφληση του φορο-λογαριασμού. Σχεδόν 2,4 εκατ. φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετους φόρους περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

Τα εκκαθαριστικά «καίνε» φέτος κυρίως φορολογουμένους που έχουν χαμηλά εισοδήματα αποκλειστικά από ενοίκια, ελεύθερους επαγγελματίες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αλλά και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι το 2013 εμφάνισαν ζημία ή αναγκάστηκαν λόγω της κρίσης να βάλουν «λουκέτο» στην επιχείρησή τους και διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρημένη κατοικία και έχουν στην κατοχή τους ένα αυτοκίνητο. Η μεγαλύτερη φορολογική «παγίδα» κρύβεται στη φορολόγηση βάσει τεκμηρίων τα οποία έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τη φορο-επιβάρυνση και ειδικά των επαγγελματιών, οι οποίοι φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα φορολογουμένους θα πρέπει να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013, ενώ οι υπόλοιποι είτε έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό είτε δικαιούνται επιστροφή φόρου.

Ειδικότερα τα στοιχεία (μέχρι 13/7/2014) δείχνουν ότι:

- 2.355.853 δηλώσεις ή το 43,09% του συνόλου είναι χρεωστικές με συνολικό ποσό φόρου 3,374 δισ. ευρώ. Ο πρόσθετος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 1.433 ευρώ. Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ μέχρι το τέλος Ιουλίου με έκπτωση 1,5% είτε σε τρεις διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι φέτος δεν θα ταχυδρομηθούν εκκαθαριστικά αλλά οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να τα εκτυπώσουν από τον λογαριασμό τους στο Taxisnet. Η πληρωμή του φόρου γίνεται αποκλειστικά στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ με την «Ταυτότητα Οφειλής». Το ηλεκτρονικό εκκαθαριστικό περιλαμβάνει μέχρι και τέσσερις διαφορετικούς φόρους:
α) Τον φόρο εισοδήματος
β) Την ειδική εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
γ) Το τέλος επιτηδεύματος
δ) Τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για όσους έχουν στην κατοχή τους Ι.Χ. αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, πισίνες και αεροσκάφη.
- 1.108.862 δηλώσεις ή το 20,28% του συνόλου είναι πιστωτικές με συνολικό ποσό επιστροφής φόρου 293,26 εκατ. ευρώ ή 265 ευρώ κατά μέσο όρο.
- 2.002.955 δηλώσεις ή το 36,63% είναι μηδενικές.

Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ

Εν τω μεταξύ με την κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή, σήμερα ή αύριο, η οποία θα περιλαμβάνει ευνοϊκές για τους φορολογουμένους αλλαγές, θα ανοίξει ο δρόμος για την εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Οι αλλαγές αφορούν στον τρόπο υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται στην αξία των δικαιωμάτων της πλήρους κυριότητας, της ψιλής κυριότητας και της επικαρπίας επί κτισμάτων και εκτός σχεδίων πόλεων εκτάσεων γης στο μέρος της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων το οποίο υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ. Πληροφορίες, αναφέρουν ότι τα εκκαθαριστικά αναμένεται να εκδοθούν στις 20-25 Ιουλίου, ενώ η πληρωμή της πρώτης από τις έξι μηνιαίες δόσεις του φόρου θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου.

πηγή: www.imerisia.gr 

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb