Logo

Εγκαινιάστηκε η έκθεση με θέμα την προίκα της Μικρασιάτισσας νύφης (φωτογραφίες)

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Μαρτίου στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο Βέροιας, παρουσία πλήθος κόσμου.

Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του συλλόγου Τασούλα Παυλίδου, ενώ η βραδιά άνοιξε μουσικά, με την Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών να ερμηνεύει παραδοσιακά τραγούδια, υπό τη διεύθυνση του Ιορδάνη Κουτσιμανή.

Στη συνέχεια η Σμαρούλα Κουϊκόγλου – Καλλιγά, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου, μίλησε για την προίκα της Μικρασιάτισσας γυναίκας – νύφης.

Η κ Καλλιγά αναφέρθηκε στον θεσμό της προίκας και από ποια είδη αποτελούνταν αυτή. Σήμερα έγινε λόγος για τα εργόχειρα και τα ενδύματα. «Οι νοικοκυρές με την προίκα τους, που αποτελούνταν από πολλά κεντήματα, πλεκτά, υφαντά, λευκά είδη κ.α. στόλιζε το σπιτικό της. Σε όλα αυτά τα είδη οι κεντήστρες αποτύπωναν ιστορίες, παραμύθια και στοιχεία της παράδοσής μας. Λουλούδια, φρούτα, πουλιά κι άλλα σχέδια κοσμούσαν αυτά τα έργα τέχνης, κεντημένα με χρυσές, ασημένιες και χρωματιστές κλωστές, βαμμένες με φυσικά μέσα. Ακόμη και καθημερινά, χρηστικά αντικείμενα, όπως μαξιλάρια, εφημεριδοθήκες κ.α. ήταν διακοσμημένα με περίτεχνα σχέδια και στολίδια. Συνδυάζονταν πολλές τεχνικές ραφής και βελονιάς, χρωμάτων και σχεδίων, προσδίδοντας στα προικιά αρχοντιά και νοικοκυροσύνη», ανέφερε μεταξύ άλλων. Έγινε αναφορά σε όλα τα διακοσμητικά που κοσμούσαν τον κάθε χώρο του σπιτιού, πότε ξεκινούσε η διαδικασία ετοιμασίας των προικιών, πως μεταφέρονταν τα προικιά της νύφης στο σπίτι του γαμπρού, στα είδη διακόσμησης των ενδυμάτων και από ποια υλικά κατασκευάζονταν (μετάξι, ατλάζι, βελούδο κ.α.) κ.α. Κλείνοντας αναφέρθηκε στις εντυπώσεις και τις μνήμες που ξύπνησαν από αυτήν την έκθεση με τα χειροποίητα αριστουργήματα.

Οι επισκέπτες θαύμασαν πλεκτές κουρτίνες, σεμέδες, κουβέρτες, δαντελένια νυφικά, μαξιλαροθήκες, τραπεζομάντηλα κ.α., όλα φτιαγμένα από Μικρασιάτισες νοικοκυρές που έφεραν μαζί τους όταν ήρθαν στην Ελλάδα. Έργα που άντεξαν στον χρόνο και θα κληρονομήσουν οι επόμενες γενιές. Κεράστηκαν σπιτικό λικέρ και χαλβά.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 17/3 και οι ώρες επίσκεψης είναι το πρωί 10.30-13.30 και το απόγευμα 17.30-20.00.

Ο Σύλλογος ενημέρωσε ότι την Κυριακή 17 Μαρτίου και ώρα 19.00 θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου "ΚΑΝΕΛΑ ΚΑΙ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑ» της συγγραφέως ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ με μαγικές συνταγές της γιαγιάς αλλά και ιστορίες για τα έθιμα της Προποντίδος.

Η χορωδία του Συλλόγου θα πλαισιώσει την ημέρα της βιβλιοπαρουσίασης.

 
 

 

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb