Logo

Το βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα: «Η Ημαθία στον 20ο αιώνα: Στιγμές της ιστορίας της» παρουσιάστηκε στην Βέροια (φωτογραφίες)

Πρώτη τον λόγο πήρε η Ιστορικός, Διδάκτωρ ΠΤΔΕ ΑΠΘ Έφη Παυλίδου, η οποία είπε ότι πρόκειται για ένα πολυσχιδής, δημοσιογραφικό και ιστορικό έργο. «Ο συγγραφέας εργάστηκε με οξύ πνεύμα και το πεδίο της τοπικής ιστορίας που αναδεικνύει είναι μεγάλο κι έχει απήχηση στην κοινωνία. Η αποτίμηση του έργου του Αλέκου Χατζηκώστα είναι να συλλέξει το υλικό, να το ανασυνθέσει και να το ερμηνεύσει. Η δουλειά του επίπονη, χρονοβόρα, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία ή πρόσβαση στα αρχεία αφού πολλά έγγραφα καταστράφηκαν καθώς αποτελούσαν ενοχοποιητικά στοιχεία. Η συστηματική καταγραφή είναι έργο σημαντικό, αναγκαίο και η αξία του έργου ενισχύεται από το ό,τι δεν είναι η κύρια ενασχόληση του συγγραφέα, όπου απαιτήθηκε μεγάλη σωματική και ψυχική αντοχή και πάθος για την έρευνα… Το βιβλίο αναφέρεται σε ένα ευρύ φάσμα, με έμφαση στην κατοχή, την αντίσταση, τον εμφύλιο και μετεμφύλιο…. Θεματικά η ποικιλία εντυπωσιάζει. Το βιβλίο αναφέρεται σε πολιτικά ζητήματα (βουλευτικές εκλογές, δίκες αριστερών, πραξικοπήματα, δημοψήφισμα κ.α.), σε αρχεία του πολέμου (αντίσταση, εμφύλιο, διώξεις, δοσιλογισμό κ.α.), σε φακελωμένα σωματεία, στην εκπαίδευση, αλλά και ποικίλα θέματα (ολυμπιακοί αγώνες, ΔΕΘ, τοπική αυτοδιοίκηση κ.α.)» είπε για το βιβλίο και τον συγγραφέα.

Έπειτα διάβασε έγγραφα – ντοκουμέντα του βιβλίου.

«Το βιβλίο είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τους ιστορικούς, φέρνει στο φως πτυχές που μας ήταν άγνωστες, αρχειακά δεδομένα που δύσκολα μπορούν να αμφισβητηθούν, για να αναζητήσουμε την ιστορική αλήθεια. Αυτό το υλικό θα το αξιοποιήσω», συμπλήρωσε κλείνοντας.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Φιλόλογος, Διδάκτωρ Γνωστικής – Αναπτυξιακής Ψυχολογίας Δημήτρης Ταχματζίδης, ο οποίος στάθηκε στον τίτλο του βιβλίου. «Οι λέξεις ιστορία και συνείδηση βγαίνουν από το ίδιο ρήμα... Ο συγγραφέας σφυρηλατεί την συνείδηση μέσα από την ιστορία… Το βιβλίο υπηρετεί το φως, την γνώση», είπε, ενώ στη συνέχεια διάβασε μία ιστορία του βιβλίου που αναφέρονταν στην εκπαίδευση.

Στο τέλος τον λόγο πήρε ο ίδιος ο συγγραφέας ο οποίος αφιέρωσε αυτή την παρουσίαση στην μητέρα του που παρευρέθηκε στην εκδήλωση.

«Το βιβλίο είναι αφιερωμένο σε όσους πρωτοστάτησαν. Μέσα από αυτό βγαίνουν αλήθειες που ήταν κρυμμένες σε μισόλογα και διαστρεβλώσεις. Με το βιβλίο του προκαλεί… Ο τίτλος είναι ενδεικτικός στο τι θα διαβάσει ο αναγνώστης. Το 310 σελίδων βιβλίο περιέχει στιγμιότυπα της ιστορίας της Ημαθίας. Θα εκδοθεί και δεύτερος τόμος, η συνέχεια που θα αναφέρεται στα ιστορικά γεγονότα από το 1984 και μετά. Χρησιμοποιεί δημοσιογραφική γραφή. Απευθύνεται στον απλό κόσμο, να το διαβάσει και να το καταλάβει. Είναι χωρισμένο σε υποκεφάλαια μικρά για εύκολη ανάγνωση. Περιέχει κοινωνικοπολιτικά γεγονότα, εκπαιδευτικά, αθλητικά κ.α., αλλά και ευτράπελα για να διανθιστεί με χαμόγελα.

Το βιβλίο στηρίζεται σε πρωτογενές υλικό, σε ντοκουμέντα (από τα γενικά αρχεία του κράτους, τον τύπο της βόρειας Ελλάδας και της Ημαθίας, του θησαυρού που έκρυβε ένας κουρέας που συγκέντρωνε υλικό, στο αρχείο του ΚΚΕ) και σε πλούσια βιβλιογραφία. Τα όσα έγιναν στην Ημαθία είναι μία μικρογραφία των όσων έγιναν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηκώστας.

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου, Χρήστος Αντωνίου, Γιώργος Ουρσουζίδης, ο πρόεδρος του ΔΣ Δήμου Βέροιας Πέτρος Τσαπαρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Στέλιος Ασλάνογλου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Θωμάς Αγγελίνας και Νίκος Μπέκης, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας Νίκος Μαυροκεφαλίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος – Υποψήφιος Δήμαρχος Αντώνης Μαρκούλης, ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη Βοργιαζίδη Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, φίλοι και «σύντροφοι» από το ΚΚΕ.

 
 

Powered by flickr embed.

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb