tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ξεκλειδώνοντας το ρυθμό της ανθρωπότητας: Η ατελείωτη γοητεία του χορού

Γράφει η Στρατηλάκη Ελένη, Μέλος της χορευτικής ομάδας του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ημαθίας

29 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Χορού

Ξεκλειδώνοντας το ρυθμό της ανθρωπότητας: Η ατελείωτη γοητεία του χορού

Ο χορός, ως η παγκόσμια γλώσσα της κίνησης, είναι μια καταπληκτική εμπειρία που εμπλέκει όλες τις αισθήσεις και μας επιτρέπει να εκφραστούμε με μοναδικούς και ουσιαστικούς τρόπους. Από το χτύπημα ενός τυμπάνου μέχρι το θρόισμα μιας φούστας, εμπλέκει την όραση, τον ήχο, την αφή, ακόμα και τις εσωτερικές μας αισθήσεις. Αφορά την αυτοδεκτικότητα μας και την ανατροφοδότηση από τον περίγυρο. Είτε χορεύουμε μόνοι μας είτε με άλλους, είναι μια έκφραση σκόπιμης, πολιτισμικά διαμορφωμένης κίνησης που ξεπερνά τον χρόνο και τον τόπο.

Σε όλους τους πολιτισμούς και τις ιστορικές εποχές, ο χορός έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του. Χρονολογείται πάνω από 10.000 χρόνια πριν. Βρίσκουμε ίχνη του χαραγμένα στα αρχαία σχέδια του σπηλαίου Magura στη Βουλγαρία και στις βραχογραφίες Bhimbetka στην Ινδία.

Το συναρπαστικό είναι ότι ο χορός είναι κάτι εγγενές σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας ή πολιτισμικού υπόβαθρου. Ακόμη και τα παιδιά και οι ενήλικες που δεν έχουν λάβει εκτεταμένη εκπαίδευση μπορούν ενστικτωδώς να κινηθούν στο ρυθμό και να εκφραστούν μέσω του χορού. Και όπως ακριβώς συμβαίνει με τη μουσική και τη γλώσσα, συγκεκριμένοι νευρικοί μηχανισμοί στον εγκέφαλό μας είναι υπεύθυνοι για το πώς αντιλαμβανόμαστε και παράγουμε χορό. Και ενώ ο χορός συχνά συνοδεύει τη μουσική, οι σύγχρονες μορφές του αποδεικνύουν την ευελιξία του να στέκεται μόνος του ως ένας ισχυρός τρόπος έκφρασης.

Όλα έχουν να κάνουν με στοχευμένες κινήσεις που είναι βαθιά ριζωμένες στον πολιτισμό και την παράδοση και μεταδίδουν κοινωνικές και πολιτιστικές πληροφορίες.

Γιατί όμως εμείς οι άνθρωποι αγαπάμε να χορεύουμε; Ο χορός δεν είναι μόνο κίνηση στο ρυθμό, είναι μια ισχυρή μορφή επικοινωνίας που ξεπερνά τη γλώσσα, συνδέοντάς μας σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Ακριβώς όπως τα ζώα έχουν τις δικές τους τελετουργίες για να σηματοδοτούν και να συνδέονται, έτσι και οι άνθρωποι έχουμε αναπτύξει τις δικές μας μοναδικές χορευτικές παραδόσεις που εξυπηρετούν παρόμοιους σκοπούς.

Σκεφτείτε το! Έχετε παρακολουθήσει ποτέ μια ομάδα ζώων να εκτελεί μια συντονισμένη τελετουργία, όπως τα πουλιά που μαζεύονται μαζί ή οι λύκοι που ουρλιάζουν εν χορώ; Αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι τυχαίες, είναι προσεκτικά χορογραφημένες για να μεταφέρουν μηνύματα, να εγκαθιδρύουν κοινωνικές ιεραρχίες και να ενισχύουν τους δεσμούς μέσα στην ομάδα. Είναι ο τρόπος της φύσης να διευκολύνει την επικοινωνία και να προάγει τη συνεργασία.

Αλλά αυτό που μας κάνει εμάς τους ανθρώπους να ξεχωρίζουμε είναι η ικανότητά μας να παίρνουμε αυτά τα βασικά ένστικτα και να τα αναγάγουμε σε μορφή τέχνης. Έχουμε μετατρέψει απλές κινήσεις σε περίπλοκους χορούς που αφηγούνται ιστορίες, εκφράζουν συναισθήματα και δημιουργούν δεσμούς μεταξύ ατόμων και κοινοτήτων. Από τους παραδοσιακούς λαϊκούς χορούς μέχρι τα σύγχρονα χορευτικά του χιπ-χοπ, κάθε στυλ χορού φέρει τη δική του πολιτιστική σημασία και συμβολισμό, αντανακλώντας τις αξίες και τις πεποιθήσεις των ανθρώπων που τον εκτελούν.

Ο χορός δεν είναι απλώς ψυχαγωγία, είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη διοχέτευση συναισθημάτων και την έκφραση με τρόπους που οι λέξεις απλά δεν μπορούν να εκφράσουν. Είτε πρόκειται για τη χαρά της γιορτής, τη θλίψη της απώλειας ή το πάθος της αγάπης, ο χορός μας επιτρέπει να επικοινωνήσουμε τα πιο βαθιά μας συναισθήματα χωρίς να πούμε ούτε μια λέξη. Είναι μια παγκόσμια γλώσσα που ξεπερνά τα όρια της ηλικίας, του φύλου και της εθνικότητας, φέρνοντας τους ανθρώπους κοντά σε στιγμές κοινής έκφρασης και κατανόησης.

Και ας μην ξεχνάμε τα σωματικά οφέλη του χορού. Δεν παρέχει μόνο έναν διασκεδαστικό τρόπο για να παραμείνουμε δραστήριοι και υγιείς, αλλά έχει επίσης θετικές επιδράσεις στην ψυχική και συναισθηματική μας ευεξία. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο χορός μπορεί να μειώσει το άγχος, να τονώσει τη διάθεση και να βελτιώσει ακόμη και τη γνωστική λειτουργία. Επιπλέον, ο χορός ενισχύει την αίσθηση της κοινότητας και του "ανήκειν", ενδυναμώνοντας τους κοινωνικούς δεσμούς και προωθώντας τη συνεργασία.

Στην ουσία, ο χορός είναι κάτι περισσότερο από απλές ρυθμικές κινήσεις, είναι μια γιορτή της ανθρωπιάς μας, μια απόδειξη της δημιουργικότητάς μας και μια γέφυρα σύνδεσης πολιτισμών αλλά και γενεών.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα νιώσετε την ανάγκη να κινηθείτε στο ρυθμό της μουσικής, μη διστάσετε να αγκαλιάσετε τον χορό. Και όταν βρεθείτε να χτυπάτε τα πόδια σας στο ρυθμό ή να ξεσπάτε στην πίστα, να θυμάστε ότι συμμετέχετε σε μια πατροπαράδοτη παράδοση που χρονολογείται από τους πρώτους μας προγόνους. Είτε εκτελείτε έναν παραδοσιακό λαϊκό χορό, είτε κατακτάτε την τελευταία τάση του TikTok, είτε απλώς λικνίζεστε στο αγαπημένο σας τραγούδι, ο χορός είναι ένα ταξίδι αυτοέκφρασης, σύνδεσης και ατελείωτης γοητείας Έχει τη δύναμη να μας εξυψώνει, να μας εμπνέει και να μας ενώνει. Γι' αυτό μη φοβάστε να αφεθείτε ελεύθεροι, να εκφραστείτε και να χορέψετε σαν να μην σας βλέπει κανείς!

Φωτογραφία: Βασίλης Ασβεστάς

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

methodos orizontio

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69